Kan man göra en orosanmälan anonymt?

Innehållsförteckning

Kan man göra en orosanmälan anonymt?

Kan man göra en orosanmälan anonymt?

I lagen står det att alla som får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa bör anmäla det till socialnämnden (14 kap. 1 c § SoL). Som privatperson har du möjlighet att vara anonym, men det förutsätter att du inte berättar vem du är när du kontaktar socialtjänsten.

Får man reda på vem som gjort Orosanmälan?

Detta innebär att om det gjorts en anonym anmälan kan ni inte få reda på vem som gjort anmälan. Har istället anmälaren berättat om sitt namn, men begärt att vara anonym i relation till er, behöver socialnämnden göra en sekretessprövning enligt offentlighets- och sekretesslagen (OSL).

Hur anmäler man anonymt till socialen?

I egenskap av anmälningspliktig måste du skriva en orosanmälan om du misstänker att ett barn far illa. Du får då inte vara anonym. Skriver du en orosanmälan i yrket kan du begära att bli kontaktad för att få reda på om en utredning inletts eller ej.

Vad händer efter utredning?

Efter utredningen fattar vi ett beslut En utredning ska vara klar inom fyra månader, men om det finns särskilda skäl kan utredningstiden förlängas. När utredningen är klar men innan vi har fattat ett beslut har du rätt att yttra dig över innehållet i utredningen. Om du vill överklaga ett beslut kan du få rättshjälp.

Vad händer vid Orosanmälan vuxen?

Vad händer sen? När du väl lämnat in en orosanmälan så har socialtjänsten 14 dagar på sig att göra en så kallad förhandsbedömning som avslutas med att socialtjänsten inleder eller inte inleder en utredning.

Hur gör man en orosanmälan?

  • Hur gör man en orosanmälan? För att göra en orosanmälan behöver du inte ha bevis. Det räcker att du misstänker att det finns ett missförhållande för att din anmälan ska tas på allvar. Om du anmäler som privatperson får du vara anonym, men om du gör en orosanmälan i kraft av din yrkesroll måste du uppge ditt namn och var du jobbar.

Vad är skyldigheten att anmäla oro?

  • Skyldighet att anmäla oro. Som personal inom barnhälsovården är man skyldig, enligt 14 kapitlet 1 § socialtjänstlagen (SoL 14:1), att anmäla till socialtjänsten om man misstänker, eller får kännedom om att ett barn far illa. Skyldigheten att anmäla är personlig och kan inte överlåtas. Tröskeln för anmälan ska vara låg.

Hur gör man en orosanmälan till socialtjänsten?

  • Orosanmälan till Socialtjänsten | Så går det till | Detta leder det till. En orosanmälan är det vanligaste sättet för Socialtjänsten att få reda på att ett barn far illa. Personer som arbetar inom skola, omsorg, sjukvård och liknande har en skyldighet att göra en orosanmälan om de i sin yrkesroll erfar att det råder ett missförhållande.

Relaterade inlägg: