Vad är målet med fosterdiagnostik?

Innehållsförteckning

Vad är målet med fosterdiagnostik?

Vad är målet med fosterdiagnostik?

De etiska förutsättningarna Det övergripande syftet med tidig fosterdiagnostik är att förebygga och minska lidande. Blivande föräldrar erbjuds, om de så önskar, undersökning av fostret i tidig graviditet i syfte att upptäcka kromosomavvikelser eller missbildningar.

Hur tillförlitligt är NIPT kön?

Felaktigt positivt eller negativt testresultat för ovannämda trisomier är under 0,1%. Testet visar även barnets kön och antal könskromosomer. Tillförlitligheten med det nuvarande kombinationstestet är ca 85% för Downs syndrom och betydligt lägre för 18-och 13-trisomi. NIPT-testet kan utföras efter graviditetsvecka 10.

Varför gör man fosterdiagnostik?

Det finns olika anledningar till att gravida vill göra fosterdiagnostik. En del har ärftliga sjukdomar och annat som kan öka riskerna för fostret och graviditeten. Några är oroliga och gör diagnostik för att bli lugnare. En del vill få reda på eventuella avvikelser, för att kunna förbereda sig så bra som möjligt.

Hur tillförlitligt är NIPT?

Vid NIPT tar vårdpersonalen ett blodprov i armen på dig som är gravid. Testet ger ingen ökad risk för missfall. NIPT är mycket tillförlitligt om det visar att fostret inte har en avvikelse. Det behöver kompletteras med andra tester om det visar på en avvikelse.

Vad är Vätskespalt?

En relativt ny metod för att beräkna risken för att ett foster kan ha kromosomförändringar, framför allt Downs syndrom, innebär att man med hjälp av ultraljud mäter en vätskespalt i fostrets nacke (nackuppklarning). Undersökningen görs vid 10-14 graviditetsveckor.

Vad är dåligt med fosterdiagnostik?

För det andra kan fosterdiagnostik reducera allmän oro för att föda ett skadat barn. För det tredje kan kvinnan förbereda sig för att kunna ta emot ett skadat barn på bästa sätt. Skador hos fostret kan dessutom skada kvinnan, något som kan undvikas genom fosterdiagnostik med påföljande åtgärder.

Hur säkert är ett KUB test?

Provet kan inte ge säkra svar, utan bara uppskattningar. Det kan behöva kompletteras med andra prov. KUB ökar inte risken för missfall. KUB erbjuds endast vid en del landsting och till vissa gravida.

Hur säkert är ett moderkaksprov?

Vid ett moderkaksprov går det att upptäcka om fostret har en kromosomförändring. Det går också att upptäcka vissa medfödda sjukdomar. Läkaren sticker en tunn nål genom magen och suger upp lite vävnad från moderkakan. Det är inte helt riskfritt, färre än en på tvåhundra provtagningar leder till missfall.

Vad är en fosterskada?

Övervakning av fosterskador är viktigt för att tidigt kunna upptäcka eventuella riskfaktorer för fosterskador, exempelvis läkemedel. Ungefär 2–3 procent av alla barn föds med någon form av fosterskada eller kromosomavvikelse. För de flesta skadorna vet man dock inte orsaken.

Relaterade inlägg: