Vad är Diskbuktning?

Innehållsförteckning

Vad är Diskbuktning?

Vad är Diskbuktning?

Så kallad diskbuktning är ett förstadium till diskbråck. Kärnan centralt inne i disken har skapat tryck på eller spräckt de ringformade trådar som finns där och detta skapar intensiv smärta.

Vad orsakar ett diskbråck?

Lyft av tunga föremål och samtidig vridrörelse kan utlösa diskbråck men det är inte helt klarlagt om belastning av ryggen är det som orsakar själva förändringen i disken, sannolikt beror disksjukdomen i huvudsak på ärftliga faktorer. Diskbråck kan uppstå spontant eller vid ett lyft eller liknade.

Vad räknas som stort diskbråck?

Det kallas för diskbråck. I vissa fall trycker bråcket mot en nerv vilket kan ge en smärta som strålar längs nervbanan. Ett sådant exempel är ischias, som kan bero på att ett diskbråck trycker mot ischiasnerven, en stor nerv som går från nedre delen av ryggen, längs lårets baksida och hela vägen ner till foten.

Kan Diskbuktning läka?

Det kan ta några veckor för den värsta smärtan att lägga sig och några månader innan det är helt borta, och efter det är det viktigt att du lugnt och försiktigt börjar röra dig som vanligt igen. Det är i de här positionerna disken är som svagast och kan bukta ännu mer om du inte är försiktig.

Vad är Diskbuktning i nacken?

Diskbråck i nacken drabbar ca 1-3, invånare och år. Nervsmärtorna som uppkommer beror på att disken i nacken går sönder och ger ett mekaniskt tryck på en av nackens nervrötter, vilket ger utstrålning ner i arm och hand.

Hur vet man om man har diskbråck?

Du kan få ett eller flera av följande symtom vid diskbråck i ländryggen: Ont i ryggen. Smärta som strålar ner i ett ben, så kallad ischias. Domningar och stickningar i benet och foten.

Vad är Nervrotspåverkan?

Symtomen vid nervrotspåverkan (radiculopati) är värk ofta strålande ut i en arm till hand och fingrar. Detta kan åtföljas av domningar, stickningar (parestesier) och svaghet i arm, hand eller fingrar.

Kan man bli av med diskbråck?

Diskbråck går oftast över av sig sjäv. Besvären blir oftast bättre inom ett par veckor. Efter ett par månader brukar de flesta inte längre ha ont. Ibland kan man få allvarligare symtom och en del kan behöva opereras.

Kan man få diskbråck igen?

Har man sedan tidigare haft diskbråck i ländryggen har man större risk att få diskbråck igen, fortsätter han. Diskarna åldras med åldern och snittåldern på de som får diskbråck är 40 år. Man skulle dock kunna det i tonåren och ända upp i 90 års ålder.

Relaterade inlägg: