Vad säger din tunga om dig?

Innehållsförteckning

Vad säger din tunga om dig?

Vad säger din tunga om dig?

En torr tunga tyder på Vataobalans, en mer fuktig tunga på Pittaobalans och en fuktig-slemmig tunga på Kaphaobalans. Om tungan är mycket torr ska du dricka mer vatten eller äta grönsaker och frukt med högre vattenhalt. Tungan avslöjar mycket om din allmänna hälsa och matsmältning.

Hur ska en frisk tunga se ut?

ser den friska tungans yta ut Uppe på tungan ska inga knölar, knutor eller fläckar finnas för att tungan ska anses vara frisk. Under tungan finns bland annat spottkörtlar och hudveck, men även där ska inte fläckar eller nytillkomna knölar finnas.

Varför är jag blå på tungan?

Blåtunga (även benämnd bluetongue) är en allvarlig virussjukdom som drabbar tama och vilda idisslare samt kameldjur. Det finns ett flertal varianter – serotyper – av viruset. Sjukdomen sprids via blodsugande svidknott. Blåtunga kan inte drabba människor.

Hur har man använt tungan för att upptäcka sjukdomar?

  • Sedan århundraden tillbaka har ayurvediska läkare använt tungan för att upptäcka sjukdomar. Det beror på att denna muskel utgör en sorts förlängning av magen eftersom tungan skickar signaler till den. Tungan har miljontals nervändar som är associerade med olika delar av kroppen.

Har du småsår på tungan?

  • Märken från tänder på tungan är också ett tecken på näringsbrist i kroppen. Småsår på tungan indikerar även det näringsbrist. Oftast så är det brist på järn och/eller B-vitaminer. Har du en lätt brännande känsla på tungan indikerar det att du har för mycket magsaft och att du har magproblem.

Kan du ha vitt lager på din tunga?

  • Din tunga är frisk om den är mjuk, flexibel och något fuktig, dvs. att den inte producerar mer eller mindre saliv än nödvändigt. Att ha ett vitt lager på tungan är normalt. Det har mer att göra med mun- och tandhygien än någon specifik sjukdom. Tänk dock på att rengöra den så ofta du kan.

Varför får du svamp på tungan?

  • Om du får svamp på tungan kommer du typiskt sett upptäcka det genom att du får en obehaglig och metallisk smak i munnen. Din smakkänsla kan också bli nedsatt Du kommer förmodligen upptäcka vita eller gulaktiga beläggningar på tungan.

Relaterade inlägg: