Vad menas med en detaljplan?

Innehållsförteckning

Vad menas med en detaljplan?

Vad menas med en detaljplan?

Detaljplaner ska upprättas enligt plan- och bygglagen (PBL) och är juridiskt bindande dokument. Genom detaljplaner regleras markens och vattnets användning och bebyggelse inom kommunen. En detaljplan görs över en mindre del av kommunen och omfattar ofta ett eller ett par kvarter eller några fastigheter.

Vad menas med Planbestämmelse?

Med en detaljplan reglerar kommunen hur mark och vatten ska användas och hur bebyggelsen ska se ut. Detaljplanen talar därför om vad du och andra får och inte får göra för byggåtgärder inom planområdet.

Vad gör en detaljplan?

En detaljplan är ett dokument som talar om hur mark- och vattenområden får användas inom ett visst område. ... Detaljplaner antas av Kommunfullmäktige eller Kommunstyrelsen och är juridiskt bindande. Genom detaljplanen styrs utformning av mark, byggnader och vegetation.

Vad menas med genomförandetid?

I detaljplanen ska kommunen ange en genomförandetid. Tiden ska bestämmas så att det finns rimliga möjligheter att genomföra planen, men tiden får inte vara kortare än fem år och inte längre än femton år. Tiden räknas från den dag då beslutet att anta planen vinner laga kraft.

Vad är en översiktsplan och detaljplan för något?

Översiktsplaner är övergripande och omfattar hela eller delar av kommunen. De är vägledande och visar hur kommunen på lång sikt vill använda mark- och vattenområden. En detaljplan visas som ett bestämt område på en plankarta och anger bland annat vad som får byggas inom olika områden och var byggnader får placeras.

Vilken detaljplan gäller?

Detaljplanens bestämmelser gäller endast inom det område som avgränsas som planområdesgräns. De färgade fälten anger användning. Det kan till exempel vara skola (rött område i kartan) eller park (grönt område i kartan).

Vilket är syftet med genomförandetid?

Genomförandetid. Varje detaljplan har en genomförandetid på minst 5 år och högst 15 år från att den har vunnit laga kraft. Under genomförandetiden finns en garanterad rätt att bygga enligt planen. Efter att genomförandetiden har gått ut fortsätter planen att gälla men kommunen kan ersätta, ändra eller upphäva planen.

Relaterade inlägg: