Vad menas med ICD-10?

Innehållsförteckning

Vad menas med ICD-10?

Vad menas med ICD-10?

Den svenska versionen av ICD-10 heter ICD-10-SE, Internationell statistisk klassifikation av sjukdomar och relaterade hälsoproblem – systematisk förteckning. ICD-10-SE ersatte den första upplagan av Klassifikation av sjukdomar och hälsoproblem 1997 (KSH97) den 1 januari 2011.

Varför ICD-10?

Med ICD-10-SE kan man klassificera sjukdomstillstånd, symtom, komplikationer till vård och andra orsaker till kontakt med hälso- och sjukvård. Vårdgivare som bedriver sluten vård eller specialiserad läkarvård i öppen vård är skyldig att rapportera koder enlig ICD-10-SE till Socialstyrelsens hälsoregister.

Vad är Diagnosklassifikation?

diagnosklassifikation är, som tidigare nämnt, att möjliggöra klassificering och statistisk beskrivning av sjukdomar samt andra hälsoproblem som är orsak till människors död eller kontakter med hälso- och sjukvården.

Vad menas med termer och klassifikationer?

Klassifikationer är system för indelning av objekt i grupper som har likartade egenskaper. ... Målet är att olika professioner och verksamheter i vård och omsorg ska använda gemensamma klassifikationer, begrepp och termer så långt det är möjligt.

Vad menas med ospecificerad diagnos?

Den handlar om att man har svårigheter med hyperaktivitet, men där man inte uppfyller alla krav för att få en adhd-diagnos som även innefattar svårigheter med impulsivitet och ouppmärksamhet. Det är därför den benämns som ospecificerad/utan närmare specifikation.

Vad betyder ospecificerad diagnos?

Diagnosen klassificeras under kategorin Andra speciella undersökningar och utredningar av personer utan besvär eller utan att diagnos registrerats (Z01), som finns i kapitlet Faktorer av betydelse för hälsotillståndet och för kontakter med hälso- och sjukvården (Z00-Z99).

Varför Diagnoskodar vi?

Den internationella sjukdomsklassifikationen ICD är en metod att via indelning i diagnoskoder kunna gruppera sjukdomar och andra hälsoproblem som är orsak till människors död eller kontakter med hälso- och sjukvården. ... Ett sätt att klassificera vårdinsatser i sjukvården helt enkelt.

Hur väljer man huvuddiagnos?

9. Som huvuddiagnos väljs det tillstånd som är orsak till en vårdkontakt, fastställt vid vårdkontaktens slut. För slutenvården innebär det i de flesta fall att den diagnos som visar sig vara anledning till intagning på sjukhus kom- mer att väljas som huvuddiagnos.

Vad är KVÅ?

En åtgärdskod är en kod som används för statistisk beskrivning av åtgärder i bland annat hälso- och sjukvård. Koder ur Klassifikation av vårdåtgärder (KVÅ) är obligatoriska att rapportera till Socialstyrelsens hälsodataregister.

Relaterade inlägg: