Vad betyder Körkortsbehörighet?

Innehållsförteckning

Vad betyder Körkortsbehörighet?

Vad betyder Körkortsbehörighet?

Bestämmelser om körkort finns i körkortslagen och i körkortsförordningen. Personbil, lastbil, buss, motorcykel, moped klass I, terrängvagn och motorredskap klass I får köras endast av den som har ett gällande körkort för fordonet.

Vad är skillnaden mellan körkort och förarbevis?

Moped klass II får köras endast av den som har körkort, traktorkort eller förarbevis för moped klass II. ... Du får dock köra terrängskoter om du har ett körkort eller traktorkort som är utfärdat före den 1 januari 2000.

Vad betyder 4a på körkortet?

4a. Datum för utfärdande av körkortshandlingen (DD.MM. ÅÅÅÅ).

Vad får man köra med A1 körkort?

A1 – lätt motorcykel Körkortsbehörigheten A1 ger rätt att köra lätta motorcyklar vars motor har en slagvolym av högst 125 kubikcentimeter, en effekt av högst 11 kilowatt och ett förhållande mellan nettoeffekt och tjänstevikt som inte överstiger 0,1 kilowatt/kg.

Vad får man köra med Skoterkort?

Alla som har ett körkort eller traktorkort får köra snöskoter inom organiserad turistverksamhet....Vad gäller vid skotersafari?

  • gruppen består av högst tio förare.
  • den som leder färden har förarbevis för snöskoter.
  • färden går längs en sträcka som ledaren har bestämt i förväg.

När utfärdades det första svenska körkortet?

  • Det första svenska körkortet utfärdades den , då Rådhusmagistraten i Örebro gav tillstånd för fabrikör Alfred Hahn att använda "en så kallad Automobilvagn", "under villkor att sökande vid åkningen, (som ej finge ega rum å torgdagar), iakttaga största försigtighet".

Vad krävs för att få körkortstillstånd?

  • För att få ett körkortstillstånd kan det, beroende på trafikklass, krävas hälsodeklaration, synundersökning, läkarundersökning eller läkarintyg. Den sökande ska vara permanent bosatt i Sverige eller ha studerat i Sverige i minst sex månader, ha svensk legitimation samt ha uppnått en viss ålder som är beroende av trafikklass.

Vilken typ av körkort gäller i Sverige?

  • Varianter – AM, A1, A2, A, B, BE, C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E, DE Körkort i Sverige delas in i ett antal klasser som anger vilken typ av fordon innehavaren får köra: AM, A1, A2, A, B, BE, C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E och DE. Ett svenskt körkort med enbart de lägre behörigheterna (AM, A1, A2, A, B, BE) gäller 10 år från utfärdandedatum.

Hur länge ska Körkortet återkallas i Sverige?

  • Körkortet kan återkallas i upp till tre år vid bland annat grövre trafikbrott eller sjukdom. Om det varit återkallat längre än ett år krävs att ett nytt förarprov avläggs för att behörigheten ska återfås. Det svenska körkortet är även en godkänd identitetshandling i Sverige.

Relaterade inlägg: