Varför används DSM?

Innehållsförteckning

Varför används DSM?

Varför används DSM?

Användningen av ICD och DSM inom psykiatrin För klinisk diagnostik inom psykiatri används huvudsakligen DSM, som i många fall ger möjlighet till mer preciserade bedömningar av enskilda patienter. Man behöver dock notera skillnaden mellan att ställa en diagnos och att koda en diagnos.

Vad betyder DSM-IV?

Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th. Edition, även känd som DSM-IV är en manual som publiceras av American Psychiatric Association och som täcker alla nu kända psykiatriska sjukdomstillstånd och störningar.

Vad är ICD-10 och DSM-IV?

I Sverige används DSM-IV som ett komplement till ICD-10, International Statistical Classification of Diseases and Related Health Problems, vilket är det officiella diagnossystemet. En diagnos i DSM-systemet görs utifrån en multiaxial bedömning.

Vad är DSM-5 och ICD-10?

DSM eller ICD DSM-5 är som sagt en internationell diagnosmanual. Den som enligt Socialstyrelsen bör användas i Sverige är dock ICD-10, International Classification of Diseases. ICD-10 gavs ut av världshälsoorganisationen WHO 1990. En uppdatering till ICD-11 är under arbete.

När kom DSM IV?

Min förra medicinska kommentar om DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) skrevs för över tre år sedan [1]. Den gällde en preliminär femte version av American Psychiatric Associations (APA) stora diagnostiska handbok, en efterföljare till DSM-IV från 1994.

Vad är Symtomdiagnos?

I de fall specifik sjukdomsorsak inte är känd vid kontakttillfället används symtomdiagnos. Diagnosen för den aktuella åkomman och övriga tillstånd som haft betydelse för handläggningen dokumenteras och signeras i journalen av den som har träffat patienten.

Vad är ICD-10?

Svensk ICD Den svenska versionen av ICD-10 heter ICD-10-SE, Internationell statistisk klassifikation av sjukdomar och relaterade hälsoproblem – systematisk förteckning. ICD-10-SE ersatte den första upplagan av Klassifikation av sjukdomar och hälsoproblem 1997 (KSH97) den 1 januari 2011.

Vad är en F diagnos?

Vad är ICD-10-SE ICD-10 är det internationella klassificerings-systemet som klassificerar och statistiskt beskriver sjukdomar och andra hälsoproblem (International statistical Classification of Diseases and related health problems), siffran 10 visar upplageversion. WHO äger rättigheterna till ICD-10.

Relaterade inlägg: