Vad är Vinstallokering?

Innehållsförteckning

Vad är Vinstallokering?

Vad är Vinstallokering?

Vinstallokering handlar om hur ett utländskt företag som bedriver verksamhet från fast driftställe i Sverige ska beskattas.

Hur beskattas ett utländskt bolag för sin verksamhet i Sverige?

Ett utländskt företag med näringsverksamhet i Sverige, oavsett om det är juridisk eller fysisk person, kan bli skattskyldigt för moms, arbetsgivaravgifter, punktskatt och inkomstskatt. Företaget ska då anmäla sig till registrering hos Skatteverket och kan ansöka om godkännande för F-skatt.

Vad är Armlängdsprincipen?

Det internationellt vedertagna synsättet på vad armlängdsprincipen innebär är att priser och andra villkor vid gränsöverskridande koncerninterna transaktioner ska överensstämma med de priser och villkor som skulle ha avtalats i motsvarande situation mellan oberoende företag.

Varför internprissättning?

Internpriserna har stor betydelse både för företag och för skattemyndigheter eftersom de påverkar intäkter och kostnader och därmed det beskattningsbara resultatet hos företagen i de stater där verksamheten bedrivs.

Vad bör ett utländskt företag tänka på inför en etablering här i Sverige?

Val av företagsform När ett utländskt bolag startar upp en verksamhet i Sverige kan den komma att anses som ett fast driftställe, vilket medför skyldighet att betala inkomstskatt i Sverige. Ett utländskt bolag som vill starta upp en verksamhetsgren i Sverige bör därför registrera en filial i Sverige.

Vad är ett utländskt bolag?

För att vara ett utländskt bolag enligt huvudregeln ska den utländska juridiska personen i sin hemstat vara föremål för en beskattning som är likartad den som gäller för svenska aktiebolag (2 kap. 5 a § första stycket IL).

Vad menas med en armlängds avstånd?

Armlängds avstånd är ett begrepp som härstammar från militär verksamhet där "armlängds lucka" vanligen används som mått mellan personer vid inrättning i led. Man sträcker fram sin hand och rättar in sig så att luckan till framförvarande blir just en armlängd.

Vad är internprissättning?

Internprissättning (transfer pricing) kan enkelt förklaras som prissättning av gränsöverskridande transaktioner mellan bolag inom samma multinationella koncern alternativt mellan svenska bolag där koncernbidragsrätt saknas.

Vad är Internpriser?

Internpriser är priser som används internt i ett företag. Internpriser används när en avdelning säljer något till en annan avdelning. Internpriser används i ekonomistyrningen för att man skall kunna ge avdelningar och chefer resultatansvar eller räntabilitetsansvar.

Måste man betala skatt i Sverige om man jobbar utomlands?

Om du flyttar utomlands och ska vara borta 1 år eller längre, ska du normalt inte vara folkbokförd i Sverige. Är du anställd och betalar skatt i arbetslandet, är du normalt befriad från att betala skatt i Sverige.

Relaterade inlägg: