På vilka lagliga grunder kan socialnämnden därefter ansöka om tvångsvård enligt LVU?
Innehållsförteckning
- På vilka lagliga grunder kan socialnämnden därefter ansöka om tvångsvård enligt LVU?
- Kan en socialnämnd uppställa sekretess vad avser innehållet i ett beslut om omedelbart omhändertagande av ett barn?
- Vad säger LVU om vården om barnet?
- Hur bör stödet insatsen utformas enligt socialtjänstens grundläggande värderingar?
- Vad gäller vid LVU?
På vilka lagliga grunder kan socialnämnden därefter ansöka om tvångsvård enligt LVU?
Omhändertagande för vård enligt LVU kan ske på två olika grunder: på grund av den unges hemförhållanden, s.k. miljöfall enligt 2 § eller på grund av den unges beteende, s.k. beteendefall enligt 3 §. LVU, s.k. miljöfallen, som avser situationer där brister i hemmiljö medför fara för barnets hälsa och utveckling.
Kan en socialnämnd uppställa sekretess vad avser innehållet i ett beslut om omedelbart omhändertagande av ett barn?
Sekretessen som råder inom socialtjänstens arbete utgår från Offentlighets- och Sekretesslagen och beskriver att det råder sekretess om uppgifter som rör enskildas personliga förhållanden om det inte står klart att uppgifterna kan lämnas ut utan att den enskilde eller någon i dennes närhet lider men.
Vad säger LVU om vården om barnet?
LVU ska trygga samhällets möjligheter att kunna ge barn och unga behövlig vård och behandling. ... Om socialnämnden inte kan genomföra behövlig vård i samförstånd med vårdnadshavaren och den unge, när denne fyllt 15 år, kan ett omhändertagande enligt LVU bli aktuellt. Barnet placeras då i ett boende utanför hemmet.
Hur bör stödet insatsen utformas enligt socialtjänstens grundläggande värderingar?
Stöd och insatser ska utformas så att människor inte känner sig utpekade. Det som är normal livsföring för personer i jämförbar ålder ska vara vägledande även för personer med funktionsnedsättning och varje individ ska stödjas till att ta tillvara sina egna resurser.
Vad gäller vid LVU?
Om socialnämnden inte kan genomföra behövlig vård i samförstånd med vårdnadshavaren och den unge, när denne fyllt 15 år, kan ett omhändertagande enligt LVU bli aktuellt. Barnet placeras då i ett boende utanför hemmet. Med behövlig vård menas att hela den planerade vården ska kunna genomföras på kort och lång sikt.