När ändrades åldersgränsen på Systembolaget?

Innehållsförteckning

När ändrades åldersgränsen på Systembolaget?

När ändrades åldersgränsen på Systembolaget?

Ett par år senare genomfördes därför flera åtgärder för att stävja alkoholbruket bland annat genom skattehöjningar och legitimationstvång. År 1969 sänktes åldersgränsen från 21 till 20 år på Systembolaget, medan reglerna om nykterhet och langning är de samma sedan 1955.

Varför är det 20 års gräns på systemet?

Det korta svaret är att riksdagen har bestämt det. När du dricker alkohol på restaurang, pub eller bar ska de som jobbar där inte servera dig om du är för berusad. Den kontrollen går inte att ha för alkohol som är köpt på Systembolaget. Läs mer om åldersgräns på alkohol.

Varför ska man inte sänka åldern på Systembolaget?

Det vanligaste sättet för tonåringar att få tag på alkohol är genom att äldre vänner eller syskon köper ut. Om åldern för att köpa alkohol på Systembolaget sänks till 18 år skulle det bli lättare för yngre personer att få tag på alkohol. Detta skulle leda till ökad konsumtion bland unga och ökade skador.

När blev det självbetjäning på Systembolaget?

1991 öppnar Systembolaget en första försöksbutik med självbetjäning i FIlipstad inför ett stort pressuppbåd. Särskilda charterbussar sätter kurs mot Filipstad med nyfikna kunder. Först med självbetjäning, juni 1991. Först med självbetjäning, juni 1991.

Vilken ålder för att handla på systemet?

Du måste ha fyllt 20 år för att beställa och hämta ut drycker och du måste kunna visa upp din legitimation. Beställer du via webbplatsen måste du ha ett Systembolaget-konto. Butiken får inte lämna ut alkoholdrycker till någon som är märkbart påverkad eller vid misstanke om langning.

Vad får man göra när man har fyllt 20 år?

Får köpa alkohol på restaurang. Får ta körkort för bil och tung motorcykel. 20 år: Får handla på systembolaget och föra in sprit tullfritt vid utlandsresor.

Varför får man dricka alkohol när man är 18 men inte köpa?

Tack. Det är inte olagligt för en minderårig att förtära alkohol. Det är istället den som förser den minderåriga personen med alkohol, som bryter mot lagen. Av 3 kap 9 § alkohollagen (2010:1622) framgår att det är olagligt att köpa ut eller sälja sprit, vin eller starköl till en person som är under 20 år.

Vilken ålder för att köpa alkohol?

I dag måste man vara minst 20 år fyllda för att kunna handla på Systembolaget, medan man samtidigt vid 18 års ålder kan gå ut och köpa alkohol på barer och restauranger utan problem.

Varför är det farligt att köra bil alkoholpåverkad?

Synen försämras, framför allt avståndsbedömning och mörkerseende. Reaktionstiden förlängs. Koordinationsförmågan minskar.

Relaterade inlägg: