Vad är egenhändigt undertecknad?

Innehållsförteckning

Vad är egenhändigt undertecknad?

Vad är egenhändigt undertecknad?

Om uppgifter lämnas på papper undertecknas de med en namnteckning. Deklarationsblanketten med namnteckning ska lämnas i original. Observera att en faxad eller mejlad deklarationsblankett inte kan anses vara egenhändigt undertecknad, jfr RÅ 1992 not.

När krävs underskrift?

- Det finns inget generellt krav att handlingar som upprättas hos en myndighet ska ha en underskrift. - Förvaltningslagen har inga krav på att handlingar ska ha en underskrift.

Vilka bestämmelser gäller för underskrift av elektroniska årsredovisningar?

En årsredovisning som är upprättad i elektronisk form ska undertecknas med avancerad elektronisk underskrift. Det gäller samtliga underskrifter. I aktiebolag och andra företag som företräds av en styrelse ska samtliga styrelseledamöter skriva under årsredovisningen.

Vad är en avancerad elektronisk underskrift?

En kvalificerad elektronisk underskrift är en avancerad elektronisk underskrift som skapas med hjälp av en kvalificerad anordning för underskrifter och är baserad på ett kvalificerat certifikat för elektroniska underskrifter.

Vad innebär underskrift?

Vill man att den som skriver under något ska skriva ut hela sitt namn, är namnteckning därför att föredra som anvisning. En underskrift är en namnteckning som skrivs längst ner på en viss typ av dokument. Underskriften intygar äktheten hos uppgifter i dokumentet eller visar vem som skrivit texten i dokumentet.

Vad är en giltig underskrift?

Enligt svenskt lag finns inga formkrav för hur en namnteckning ska se ut. Det kan vara ditt namn, en symbol eller en bläckplump. Däremot måste avtalsparten kunna säkerställa att signaturen som använts liknar den som personen i fråga verkligen använder. Det kan till exempel göras med namnförtydligande.

Vilka företagsformer omfattas av Årsredovisningslagen?

De företagsformer som omfattas av årsredovisningslagen är aktiebolag, ekonomiska föreningar, handelsbolag med minst en juridisk delägare, samt bokföringsskyldiga stiftelser.

Kan årsredovisning signera elektroniskt?

Kan de signera årsredovisningen digitalt? Ja, digital signatur ersätter signatur på papper. Men det förutsätter att samtliga ledamöter och eventuell VD signerar digitalt. Det går alltså inte att kombinera digitala och analoga signaturer av årsredovisningen.

Är BankID avancerad elektronisk underskrift?

Om undertecknande part har identifierat sig med hjälp av BankID eller annan form av e-legitimation anses detta uppfylla kraven för att skapa en avancerad elektronisk underskrift.

Vad menas med namnförtydligande?

Ibland kan man behöva man skriva ett namnförtydligande i anslutning till sin signatur, och då måste dock både förnamn och efternamn skrivas. Ur säkerhetssynpunkt ska man dock inte ha en signatur som är lätt att förfalska (jfr.

Relaterade inlägg: