Vad händer om man inte gör energideklaration?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte gör energideklaration?

Vad händer om man inte gör energideklaration?

Antalet inlämnade energideklarationer ökar stadigt enligt Boverkets statistik, men inte tillräckligt fort. För att få fart på inlämnandet går vitesförelägganden nu vidare till domstol och det har lett till viten på 30 000 kronor och uppåt.

Är det lag på att man måste göra en energideklaration?

Innan du tänker sälja eller hyra ut din bostad måste du göra en energideklaration. Det är lag på att alla byggnader som byggs eller säljs måste vara energideklarerade. Det är byggnadens ägare som ansvarar för att det finns en energideklaration, men ibland är inte ägare och säljare samma person.

Vad kostar det att göra en energideklaration?

Enligt lag ska alla hus som säljs vara energideklarerade. Energideklarationen informerar dig om husets energiklass och visar vilka åtgärder som kan göras för att minska energianvändningen, spara pengar och värna om miljön. Energideklarationen är giltig i 10 år och kostar 4 575 kr.

Måste en brf ha en energideklaration?

Byggnader med en golvarea över 250 kvadratmeter och som ofta besöks av allmänheten ska ha en energideklaration. Byggnader som upplåts med nyttjanderätt ska också ha en giltig energideklaration. ... Exempel på nyttjanderätter är bostäder och lokaler med hyresrätt, bostadsrätt, arrende och lån av fast egendom.

Varför gör man energideklaration?

Här finns även information om bland annat uppvärmningskälla och hur stor den uppvärmda ytan är. Det kan också finnas förslag på åtgärder för att minska energiförbrukningen. Energideklarationen ger en bra överblick över en byggnads energiprestanda och är ett praktiskt verktyg för den som ska köpa eller hyra en bostad.

När ska man göra energideklaration?

Om en byggnad ska energideklareras innan det finns uppmätta värden av energianvändningen, till exempel vid en försäljning, får deklarationen upprättas på beräknade värden. En korrekt energideklaration ska sedan upprättas allra senast 2 år efter att byggnaden tagits i bruk.

Kan man göra en egen energideklaration?

Energideklarationer skall genomföras av energiexperter. Husägaren kan nu själv, snabbt och kostnadsfritt upprätta en indikativ energideklaration via onlinetjänsten energyinbalance.com. ... Det nyckeltal som erhålls i en energideklaration är husets energiprestanda som mäts i kWh/m2/år.

Relaterade inlägg: