Hur går det till när EU fattar beslut?

Innehållsförteckning

Hur går det till när EU fattar beslut?

Hur går det till när EU fattar beslut?

EU-kommissionen lägger fram lagförslag som behandlas av både Europaparlamentet och ministerrådet. Lagförslagen hanteras även på hemmaplan i EU-länderna. Europaparlamentet bearbetar och fattar beslut om lagförslag från EU-kommissionen. Här röstar parlamentet om ett förslag.

Hur fungerar EU direktiv?

Ett direktiv sätter upp vilka mål som medlemsländerna ska uppnå, men de får själva bestämma hur det ska gå till. Ett exempel är EU:s direktiv om konsumenträttigheter som stärker konsumentskyddet i hela EU, bland annat genom att få bort dolda avgifter och kostnader på internet och förlänga ångerrätten.

Vad betyder överträdelseförfarande?

Formellt förfarande Om landet inte har anmält åtgärder för att införliva ett direktiv eller inte åtgärdar den misstänkta överträdelsen, kan kommissionen inleda ett formellt överträdelseförfarande. ... Om ett land inte har anmält åtgärder för att införliva ett direktiv kan kommissionen föreslå att domstolen utdömer böter.

Vad är en Fördragsbrottstalan?

En av domstolens viktigaste funktioner är att döma i mål som rör fördragsbrott. Talan om fördragsbrott kan väckas mot en medlemsstat som inte anses uppfylla sina skyldigheter enligt unionens fördrag, antingen av Europeiska kommissionen eller av en annan medlemsstat.

Relaterade inlägg: