Vad händer om hjärnan får för lite syre?

Innehållsförteckning

Vad händer om hjärnan får för lite syre?

Vad händer om hjärnan får för lite syre?

En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt förlorar olika funktioner som tal, rörelser, känsel och syn. Det kan vara livshotande och kräver omedelbar vård på sjukhus. Ring genast 112 om du själv eller någon i närheten har symtom som kan bero på stroke.

Vad orsakar syrebrist i hjärnan?

Den vanligaste orsaken till förvärvad hjärnskada är stroke, där en blödning eller propp orsakar syrebrist i hjärnan, vilket drabbar ungefär 30 000 personer per år i Sverige. Förvärvade hjärnskadorna sker ofta vid en olycka eller våldsbrott och kallas därför traumatiska hjärnskador.

Hur vet man om man har syrebrist?

En liten pulsoximeter är lätt att använda för att ta reda på om man har syrebrist. Syrenivån ligger normalt kring 97–98 procent hos en frisk person som befinner sig nära havsytan.

Hur får man syre till hjärnan?

Hjärnans funktion är beroende av en jämn tillgång till syre. Syresatt blod når hjärnan genom sammanlagt fyra grova kärl till huvudet. Regleringen av huvudets blodtryck är helt automatisk.

Hur farligt är syrebrist?

Syre är nödvändigt för liv och hjärnfunktioner. Får inte hjärnan tillräckligt med syre så kvävs man. Om syrehalten minskar stegvis, påminner symptomen om illamående och det är inte säkert att den som drabbas av syrebrist förknippar symptomen med kvävning.

Hur kan man få syrebrist?

Ju högre över havsnivån du kommer desto lägre är lufttrycket. Då innehåller inte luften lika mycket syre. Det gör att mindre syre kan tas upp i blodet och att kroppen får syrebrist.

Hur mäter man syremättnad i blodet?

Saturationsmätare (pulsoximeter) mäter via ljus av speciell våglängd och beräknar andelen av arteriellt/venöst blod och presenterar detta som en syremättnad (oxygensaturation). En mängd olika faktorer påverkar noggrannheten i mätningen men det är en enkel och icke invasiv mätmetod.

Relaterade inlägg: