Vem ansvarar för användandet av personlig skyddsutrustning?

Innehållsförteckning

Vem ansvarar för användandet av personlig skyddsutrustning?

Vem ansvarar för användandet av personlig skyddsutrustning?

Arbetsgivaren ansvarar för den personliga skyddsutrustningen. Det är arbetsgivaren som ska bekosta den personliga skyddsutrustning som arbetstagaren behöver för arbetet. Arbetsgivaren ska också se till att den fungerar och att den underhålls och repareras, så att den är säker att använda.

Kan en person mista jobbet på grund av att personen vägrar använda tilldelad skyddsutrustning?

Den anställde är då skyldig att använda och vårda skyddsutrustningen. ... Att vägra använda skyddsutrustning kan innebära risker även för arbetskamrater och kan vara saklig grund för uppsägning, vilket framgår av lagkommentaren till 2 kap. 7 § arbetsmiljölagen.

Vilka personliga skyddsutrustningar är vanligt bland byggnadsarbetare?

Det kan till exempel vara hörselskydd, skyddshjälm, skyddshandskar, ögonskydd, andningsskydd, skyddsskor och fallskydd. Uniformer och vanliga arbetskläder räknas inte som personlig skyddsutrustning.

Kan en arbetsgivare straffas även om det är arbetstagaren som slarvar med skyddsutrustningen?

Det är alltså arbetsgivaren som kan få behöva betala "böter" för att arbetstagaren inte använder hjälm på arbetsplatsen, och inte arbetstagaren. Arbetsgivaren har alltså ingen möjlighet att böteslägga arbetstagaren om denne inte använder anvisad skyddsutrustning.

Relaterade inlägg: