Vad menas med tillskriven?

Innehållsförteckning

Vad menas med tillskriven?

Vad menas med tillskriven?

SEVERIN NILSON (1846-1918), olja på pannå, signerad Tillskriven = Verket är enligt vår uppfattning ett verk av den angivne konstnären men t. ex. saknar signering.

Vad är en litografi värd?

Original litografier kan hittas från några dussin euro till flera hundra euro för eftertraktade artister som Toulouse-Lautrec, Mucha, Foujita, Soulages, Jasper Johns, Alechinsky, Buffé, Sam Francis, Warhol, Nikki de Saint-Phalle, Picasso.

Vad innebär följerätt på konst?

När ett konstverk säljs vidare har upphovspersonen eller dennes arvingar rätt till en liten del av försäljningspriset. Detta kallas följerätt och är en del av upphovsrätten, som gäller under konstnärens livstid och därefter i ytterligare 70 år.

Vad betyder reproduktion konst?

Konstreproduktion är när man inom konsten återskapar något vilket kan ske genom exempelvis grafiska eftertryck, förfalskningar samt i reproduktion av arkitektoniska element.

Vad betyder efter i konst?

Auktionshuset bedömer att det är ett verk i konstnärens stil men utfört senare. Pablo Picasso. Efter. Auktionshuset bedömer att verket utförts av en annan konstnär, baserat på ett originalverk av den namngivna konstnären.

Vad är skillnad på litografi och tryck?

Litografi är ett plantryck, till skillnad från boktrycket som är ett högtryck. Det bygger på principen att fett och vatten stöter bort varandra. Man använder fet krita eller fett tusch och trycker med fet färg. Ordet litografi kommer från grekiska (lithos=sten och graphein=skriva).

Vad är följerätt auktion?

Med uttrycket ”droit de suite” eller följerätt avses att upphovsmannen har rätt till särskild ersättning när ett exemplar av hans eller hennes konstverk säljs vidare.

Hur fungerar följerätt?

Vad innebär följerätt? Följerätten gäller såväl svenska som utländska konstnärer. Det är en ersättning som gäller upphovsrätten och som är en livstids ersättning för konstnären. Efter dennes död tillfaller ersättningen arvingarna och gäller i sjuttio år, från det år som konstnären dog.

Vad betyder grafiskt blad?

Grafiska blad är verk som tagits fram för att säljas som upplageverk och skiljer sig därmed från så kallade reproduktioner av originalverk. Reproduktioner är foton av verk som printas ut digitalt. De säljs ofta i stora eller helt obegränsade upplagor.

Relaterade inlägg: