Hur vet man när YKB går ut?

Innehållsförteckning

Hur vet man när YKB går ut?

Hur vet man när YKB går ut?

Yrkeskompetensbeviset gäller i fem år. Därefter krävs att föraren går en återkommande fortbildning vart femte år för att förnya beviset. En fortbildning omfattar 35 timmar och kan delas upp i delkurser som är på minst 7 timmar vardera. Högst en delkurs på 7 timmar kan ske som distansutbildning.

Hur många YKB kurser har jag gått?

Du ska gå 35 timmars fortbildning innan ditt YKB-kort går ut. Kursen är uppdelad på fem delkurser som du kan gå i vilken ordning du vill. Din utbildare rapporterar sedan in dina genomförda kurser till Transportstyrelsen.

Vad händer om jag inte har YKB?

Straffet för att utföra gods- eller persontransporter utan sådant bevis är böter (11 kap. 1 § första stycket). ... Svaret på din fråga är att påföljden för att köra tung lastbil yrkesmässigt utan YKB är böter. Böterna kan dock variera i det enskilda fallet, från penningböter om 4.000 kr upp till 50 dagsböter.

Vad är det för giltighetstid på en dubblett av yrkeskompetensbeviset?

Yrkeskompetensbeviset är giltigt i fem år Dessa förare har vad som kallas hävdvunna rättigheter. Yrkeskompetensbeviset har en giltighetstid på 5 år från det datum då det utfärdas och förnyas genom en fortbildning.

Relaterade inlägg: