Vad händer om man avstår från ett arv?

Innehållsförteckning

Vad händer om man avstår från ett arv?

Vad händer om man avstår från ett arv?

Arvsavstående: Genom att avstå från ett arv kan en arvsberättigad person tacka nej till arvet. Arvsavstående är inte reglerat i lag men följer av praxis. När man avstår från ett arv gör man det till förmån för sina egna arvingar, arvet finns då fortfarande kvar i ens släktgren.

Vad är ett Arvsavstående?

Ett arvsavstående görs när en arvtagare vill föra över hela eller en del av sitt arv till sina egna legala arvingar.

Kan man avstå från sin laglott?

En bröstarvinge kan som huvudregel inte avsäga sig sin laglott utan att ha fått skälig ersättning för detta. Om arvet går till en närstående till den som vill avsäga sig arvet kan man avsäga sig även från sin laglott (17 kap. 2 § första stycket ÄB).

Kan bröstarvinge avsäga sig arv?

Om en bröstarvinge avsäger sig ett arv före dödsfallet, är avsägelsen av den del som avser laglotten bara giltig om bröstarvingen har fått en skälig ersättning. Storleken på ersättningen ska bedömas med hänsyn till förhållandena då avsägelsen görs (17 kap. 2 § första stycket ÄB).

Vem har rätt till arv?

Om det inte finns några bröstarvingar ärver den avlidnes föräldrar. Är de döda ärver den avlidnes syskon. Om någon av syskonen har dött tidigare ärver deras barn. Finns det inga föräldrar, syskon eller syskonbarn ärver den avlidnes farföräldrar eller morföräldrar.

Vill inte att mina barn ska ärva?

Du kan inte göra ett barn helt arvslöst, utan personen har alltid rätt till sin laglott, vilket är en halv arvslott, se 7 kap. ... 1 § ÄB. Eftersom du har ett biologiskt barn kommer din dotters arvslott vara 100% av din egendom och hennes laglott blir då 50% av din egendom.

Vad innebär Arvsavsägelse?

Enligt 17 kap 2 § i ärvdabalken kan en arvinge avstå från sin rätt till arv medan arvlåtaren fortfarande är i livet. Arvsavsägelse ska skiljas från arvsavstående, ett avstående kan först ske när arvlåtaren har avlidit.

Kan man avsäga sig sin laglott?

Som bröstarvinge har man alltid rätt att få ut sin laglott, vilket utgör hälften av arvslotten (7 kap. 1 § ärvdabalken). Som utgångspunkt kan inte en bröstarvinge avsäga sig sin laglott utan att ha fått skälig kompensation för denna enligt 17 kap. 2 § första stycket ärvdabalken.

Relaterade inlägg: