Kan testamentstagare klandra testamente?

Innehållsförteckning

Kan testamentstagare klandra testamente?

Kan testamentstagare klandra testamente?

Det är bara en arvinge som kan väcka en talan om klander av testamente. Klandertalan kan väckas av: ... arvinge som är arvsberättigad enligt den legala arvsordningen. när det inte finns någon efterlevande make eller släktarvingar: Allmänna arvsfonden.

Hur bestrider man ett testamente?

Ett testamente kan överklagas genom att en arvinge skickar in en stämningsansökan till tingsrätten. Syftet med stämningsansökan är att testamentet inte är giltigt. En överklagan måste inledas senast sex månader efter att arvingen blev delgiven testamentet (det vill säga fick kunskap om innehållet i testamentet).

Hur lång tid har man på sig att klandra ett testamente?

Om en legal arvinge anser att ett testamente är ogiltigt kan arvingen klandra testamentet. En klandertalan förs i tingsrätten. Klander ska ske senast sex månader efter dagen för delgivningen (14 kap.

Vad innebär termen att klandra ett testamente?

När en arvinge klandrar ett testamente innebär det att arvingen väcker talan om testamentets giltighet. Klander av testamente är därmed ett annat ord för att arvingen bestrider testamentet.

Vilken tingsrätt klandra testamente?

En talan om klander ska väckas vid allmän domstol. Detta innebär att en talan om klander ska ges in till tingsrätten.

Vad krävs för att klandra ett testamente?

En sådan process måste inledas senast sex månader efter att arvingen blev delgiven testamentet, 14:5 ÄB. För att ett testamente ska kunna klandras krävs att testamentet antingen är formellt felaktigt, t. ex. om det upprättats utan vittnen, eller att testamentet är materiellt felaktigt, 13 kap.

Relaterade inlägg: