När kan en arbetsgivare säga upp dig från jobbet ge exempel?

Innehållsförteckning

När kan en arbetsgivare säga upp dig från jobbet ge exempel?

När kan en arbetsgivare säga upp dig från jobbet ge exempel?

Hur uppsägningstiden räknas Med exempelvis en månads uppsägningstid menas att om du säger upp dig till exempel den 15 mars, så upphör din anställning vid arbetsdagens slut den 15 april. Om motsvarande datum saknas i efterföljande månad, så löper uppsägningstiden ut den sista dagen i den månaden.

När får man a-kassa om man blir uppsagd?

Ja, du får a-kassa om du har blivit avskedad, men du blir avstängd från a-kassan ett visst antal dagar. Det är skillnad på att bli avskedad och uppsagd. ... Då har du ingen rätt till lön eller andra anställningsförmåner, och du blir avstängd från a-kassan i 45 dagar innan du har rätt till ersättning.

Har du frågor innan du blir uppsagd?

  • Innan du blir uppsagd är arbetsgivaren i regel skyldig att kontakta ditt fackliga ombud på arbetsplatsen eller Unionen för en förhandling . Om du har frågor i samband med en uppsägning är du välkommen att kontakta Unionen för att få råd och stöd. Du har enligt lag rätt till skriftligt uppsägningsbesked.

Kan du varsla om uppsägning?

  • Att varsla om uppsägning är inte samma sak som att säga upp. ... Om du blir uppsagd och din arbetsgivare har kollektivavtal, kan du få hjälp och stöd av ett trygghetsråd. Gör därför en anmälan tillsammans med arbetsgivaren till det trygghetsråd som gäller dig.

Vad är varselskyldighet i samband med uppsägningar?

  • I samband med att det kan bli aktuellt med uppsägningar på grund av arbetsbrist hos en arbetsgivare, hör man ofta talas om varsel. Den varselskyldighet som finns är dock att varsla (informera) Arbetsförmedlingen om en driftsinskränkning , förutsatt att minst fem anställda berörs. Att varsla om uppsägning är inte samma sak som att säga upp.

Relaterade inlägg: