Vad sker vid brott mot mänskliga rättigheter?

Innehållsförteckning

Vad sker vid brott mot mänskliga rättigheter?

Vad sker vid brott mot mänskliga rättigheter?

En stat som bryter mot de mänskliga rättigheterna ska rätta till felet, till exempel genom att ändra ett beslut som rör en person och eventuellt betala skadestånd till personen. Sker inte detta kan den drabbade, efter att först ha försökt med alla inhemska rättsmedel, få sin sak prövad av exempelvis Europadomstolen.

Hur kränks mänskliga rättigheter idag?

Kränkningar av de mänskliga rättigheterna

  • torteras eller misshandlas i minst 81 länder.
  • ställs inför orättvisa rättegångar i minst 54 länder.
  • begränsas i sin yttrandefrihet i minst 77 länder.

Vilka är de vanligaste problemen med mänskliga rättigheter?

Sverige har till exempel återkommande kritiserats för att avvisat flyktingar till länder där de riskerar att utsättas för tortyr eller dödsstraff. De enskilda staterna har ett ansvar att följa konventionerna de skrivit under.

Vad är de mänskliga rättigheterna?

  • De mänskliga rättigheterna handlar om att du ska kunna leva ett bra liv. Du har rätt till utbildning och sjukvård. Du har rätt att bli rättvist behandlad och rätt att fly till ett annat land om du är i fara. Läs mer om de mänskliga rättigheterna på andra språk

Vad är brott mot mänskligheten?

  • Brott mot mänskligheten. Brott mot mänskligheten är omfattande kränkningar som begås som en del av ett vidsträckt eller systematiskt angrepp riktat mot civilbefolkningar. Brott mot mänskligheten kan begås under både krigs- och fredstid.

Vad är kränkningar av mänskliga rättigheter?

  • Kränkningar av mänskliga rättigheter sker dagligen och är ett globalt problem. Engagemanget för de mänskliga rättigheterna växer dock hela tiden. Organisationer som FN, Röda korset och Amnesty arbetar mycket för att förebygga kränkningar.

Relaterade inlägg: