Vad betyder empatiskt bemötande?

Innehållsförteckning

Vad betyder empatiskt bemötande?

Vad betyder empatiskt bemötande?

Den klassiska empatin, där vi känner för den andra och delar känslorna, är till för varaktiga och personliga relationer. Inte patientrelationer. Där behöver vi istället gå in med medkänsla. Medkänsla är ibland kallad ”empatins mer sofistikerade kusin” där vi kan känna för någon utan att dela dennes känsla.

Vad är empati och medkänsla?

Empatiska är vi först när vi har en förståelse för den andres perspektiv och när känslan skiljs från jaget, så att vi känner med någon annan. Empatin kan också skiljas från sin mer sofistikerade kusin medkänslan, vilket kan beskrivas som att känna för någon utan att dela dennes känsla.

När börjar barn utveckla empati?

Barnet har nu lättare att leva sig in i hur andra människor ser på saker och vad de vill. Barnet börjar också förstå att andras beteende kan bero på att de har annan information än vad barnet har. En fyraåring kan alltså förklara andras beteende både med vad den andra vill och vad den andra tror.

Vad är kognitiv empati?

Kognitiv empati är förmågan vi har att sätta oss in i någon annans perspektiv, att ”vara i någon annans kläder”. Detta är ganska komplicerat för oss att göra, då det kräver att vi nedprioriterar vårt eget perspektiv och vår egen kunskap för att istället kunna se världen från ett annat perspektiv.

Vad menad med empati?

empatiʹ (nylatin empathiʹa, av grekiska empaʹtheia 'häftig sinnesrörelse', 'passion'), förmåga att uppfatta och uppleva en annan människas känslor.

Relaterade inlägg: