Hur bli av med Lipödem?

Innehållsförteckning

Hur bli av med Lipödem?

Hur bli av med Lipödem?

Lipödem kan inte botas med mediciner. Ett lipödem behandlas med kombinerad fysikalisk ödemterapi (KFÖ) med manuellt lymfdränage (MLD) och kompressionsbehandling som ger stöd (konservativ metod), eventuellt i kombination med apperativ intermittent kompressionsbehandling (AIK).

Hur uppkommer Lipödem?

Sjukdomen orsakas av en störning i fettvävnaden där de ytliga mindre lymfkärlen, blodkärlen och nerverna kan vara påverkade. Lipödem drabbar i stort sett endast kvinnor och kan bryta ut i samband med stora hormonella förändringar såsom pubertet, graviditet och klimakterium.

Vad gör en Lymfolog?

Lymfologi är läran om lymfsystemets och lymfkärlens sjukdomar. En tidig diagnos av felfunktioner i lymfkärlssystemet är viktig, eftersom felfunktionerna kan ha allvarliga negativa effekter på hälsan. Obehandlade lymfologiska sjukdomar kan leda till att livet påverkas avsevärt, både i vardagen och i yrket.

Hur diagnostiserar man ödem?

För att säkerställa diagnosen gör man ibland kompletterande undersökningar exempelvis i form av lymfscintigrafi och magnetisk resonanstomografi, MRT. Lymfscintigrafi visar hur lymfsystemet fungerar och MRT kan påvisa ansamling av vätska i vävnaden.

Varför får man Pittingödem?

Pittingödem på ett ben, det vill säga ödem som ger efter för tryck. Ödem är svullnad på grund av ansamling av vätska i vävnaderna. Ödem uppstår när det hydrostatiska trycket i kapillärerna överstiger det osmotiska trycket i kapillärerna. Därmed finns det ett nettoflöde av vätska ut i vävnaden.

Relaterade inlägg: