Vad händer när man har salt på is?

Innehållsförteckning

Vad händer när man har salt på is?

Vad händer när man har salt på is?

Salt gör så att fryspunkten för vattnet blir lägre. När du strör salt på isbiten börjar den att smälta lite, eftersom det nu måste vara minusgrader för att få vattnet att vara is. När isbiten har smält lite minskar saltets effekt och det som har smält kan frysa till is igen.

Hur kallt kan saltvatten bli?

Med rätt proportioner salt/vatten förblir saltvatten flytande ner till 20 minusgrader. När man saltar vägar använder man inte så mycket salt utan ungefär tillräckligt för att hålla vägarna isfria ner till 12 minusgrader. På Vägverkets hemsida finns mer information om halkbekämpning med salt.

Vad påverkar vattnets kokpunkt Om man häller i salt?

Av denna anledning har vatten med löst salt, exempelvis havsvatten, en högre kokpunkt än rent vatten. Fenomenet är en kolligativ egenskap och beror på att lösningsmedlet späds ut av det lösta ämnet, vilket leder till att ångtrycket för lösningsmedlet sjunker.

Kan is ha olika temperatur?

Vatten blir till is när temperaturen understiger 0 °C vid normalt atmosfärstryck. När vatten omvandlas till is frigörs värme, vilket gör att temperaturen i en blandning av is och vatten alltid kommer att vara 0 °C, till dess att den består av enbart vatten eller enbart is.

Hur kallt kan sötvatten bli?

Sötvatten är tätast vid ca +4 grader, men saltvatten är tätast vid lägre temperaturer. I Östersjöns största djup, där salthalten är cirka 12, är det tätaste vattnet endast cirka 1,5 grader varmt.

Relaterade inlägg: