Hur ser en detaljplan ut?

Innehållsförteckning

Hur ser en detaljplan ut?

Hur ser en detaljplan ut?

Hur ser en detaljplan ut? Detaljplanen består av en plankarta med bestämmelser, en planbeskrivning som redovisar planens syfte, vilka förändringar som planeras och vilka konsekvenser dessa får för bland annat miljön. Planhandlingarna ska också tala om hur genomförandet av detaljplanen är tänkt att gå till.

Hur tolkar man en detaljplan?

Vid reglering av användningen av ett område används VERSALER. Allmänna platser markeras med ett helt ord och kvartersmark markeras med en stor bokstav. På plankartan nedan framgår allmän platsmark (GATA) i grått samt (NATUR och PARK) i grönt, kvartersmark (B) i gult för bostäder.

Hur vet jag om mitt hus ingår i detaljplan?

Du hittar detaljplanens genomförandetid på plankartan.

Hur länge håller en detaljplan?

En detaljplan får alltid en genomförandetid som kan variera mellan fem och femton år. Bestämmandet av tiden ska ske så att det finns rimliga möjligheter att genomföra planen under angiven tid. Efter genomförandetiden fortsätter planen att gälla till det att kommunen väljer att upphäva eller ändra detaljplanen.

Vad kan du finna i en detaljplan över ett område?

En detaljplan bestämmer hur mark och vatten ska användas inom ett visst område. I detaljplanen ska det gå att se vad som är allmänna platser, kvartersmark och vattenområden. Allmänna platser är oftast gator, torg och parker. Detaljplanen reglerar hur de allmänna platserna ska användas och utformas.

Hur får man tag i en detaljplan?

Du kan söka ritningar i de flesta byggärenden genom vår e-tjänst. Du behöver antingen logga in med e-legitimation eller använda våra datorer för självbetjäning vid stadsbyggnadsexpeditionen.

Vad är en Plankarta?

Plankartan. Plankartan ska visa för vilket område detaljplanen gäller. Det ska framgå hur planområdet delas upp för olika ändamål och vilka bestämmelser som gäller för de olika delområdena. En detaljplan ska bestå av en karta över det område som planen omfattar (plankarta) och de bestämmelser i övrigt som behövs.

Vad regleras i detaljplan?

Detaljplaner reglerar vad marken får användas till (exempelvis bostäder och skola) och hur den får användas (exempelvis högsta tillåtna höjd, utbredning) inom området. Det finns en lag för detaljplaner och den går att läsa om på Boverkets webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Relaterade inlägg: