Måste man ha förvärvstillstånd?

Innehållsförteckning

Måste man ha förvärvstillstånd?

Måste man ha förvärvstillstånd?

Förvärvstillstånd behövs när du som privatperson köpt eller tagit över en skogsfastighet som ligger i ett omarronderingsområde eller glesbygdsområde. Vilka områden som räknas som glesbygdsområden kan den lokala länsstyrelsen svara på.

Vad gäller för Lantbruksfastighet?

Om du köper eller får en fastighet som klassas som lantbruksfastighet kan du behöva söka förvärvstillstånd för att få lagfart. Olika regler gäller för fysiska och juridiska personer. Du ansöker om tillstånd hos länsstyrelsen i det län där fastigheten ligger.

Vad är Jordförvärvstillstånd?

Jordförärvslagen gäller för fastigheter som är taxerade som lantbruksenhet. Då krävs i vissa fall tillstånd enligt lagen för att få lagfart på ett förvärv eller för att få en fastighetsbildnings- åtgärd genomförd. Hur en fastighet är taxerad framgår av fastighetstax- eringsbeviset.

Kan man nekas förvärvstillstånd?

Vägrat förvärvstillstånd En privatperson kan nekas förvärvstillstånd för en lantbruksenhet i glesbygd, om fastigheten behövs för att främja sysselsättningen eller bosättningen på orten. ... Ovanstående innebär att man ofta får förvärvstillstånd även om inte förvärvaren bosätter sig på fastigheten inom ett år.

Relaterade inlägg: