Vad är en Lässtrategi?

Innehållsförteckning

Vad är en Lässtrategi?

Vad är en Lässtrategi?

Lässtrategier definieras i denna översikt som medvetna, målin- riktade försök att kontrollera och moderera läsarens arbete med att avkoda text, förstå ord och konstruera mening från text.

Vilka olika Lässtrategier finns det?

I korthet består lässtrategin av tre steg: före läsning, under läsning och efter läsning. Före läsning pratar klassen mycket om den text de ska ta sig an. Vad kan man förvänta sig av texten, vilken genre rör den sig i, vad syftar den till och så vidare. – Forskningen visar att förförståelsen är viktig.

Vad är Sökläsning?

Nedan beskrivs tre olika sätt att läsa en text: Sökläsning: att leta efter det man vill veta i en text utan att läsa allting. Skumläsning: För att få en idé om textens innehåll läser du mer än vid sökläsningen, men du läser långtifrån allt. Djupläsning: När du behöver förstå texten och måste läsa den mer noggrant.

Vilken Lässtrategi använder du för att bygga upp intresse för texten innan du börjar läsa?

THIEVES-modellen och delar av partituranalysen. Avgörande för läsförståelsen är strategin att aktivera förkunskaper, där läsaren inventerar och aktiverar det hen redan kan om området som texten behandlar. Med hjälp av dessa aktiverade förkunskaper kan läsaren fortsätta att bygga sina kunskaper med den text de läser.

Hur många Lässtrategier finns det?

Lässtrategier baseras på hur skickliga läsare gör när de läser. Det har visat sig att de använder sig av fem olika strategier vid läsning.

Vad menas med Översiktsläsning?

Sökläsning – När du letar efter en särskild detalj i texten som t. ex. en siffra, ett namn eller en plats. Översiktsläsning – När du behöver få en överblick av vad texten handlar om.

Vilka är de fem Lässtrategierna?

Fem musikstycken tar upp varsin lässtrategi: förutspå, ställa frågor, reda ut oklarheter, skapa en inre bild och sammanfatta. Det pedagogiska innehållet har arbetats fram tillsammans med pedagogen Susanne Nystedt och professor Christina Olin-Scheller.

Hur Sökläser man?

Först läsa ett ord på pappret. Försöka hålla ordet i minnet och stanna när man hittar ordet. Då försöka återberätta vad man läst för kompisen. Sedan byter man och kompisen läser till nästa ord och försöker återberätta.

Vilka viktiga ord och fraser behöver eleverna först lära sig för att läsningen ska gå lättare?

Fonem. Den minsta enheten, våra språkljud, kallas fonem och definieras som språkets minsta betydelseskiljande enhet. I skriftspråket motsvaras ett fonem av en eller flera bokstäver, grafem. Att förstå hur språkljud motsvaras av bokstäver är en nödvändig grund för all läsinlärning.

Vilka strategier har du när du läser nya ord du inte kan sedan tidigare?

Det finns flera olika sätt att utreda betydelsen:

  • Att läsa om avsnittet och leta efter ledtrådar i texten.
  • Att söka information i bilderna.
  • Att läsa vidare och se om det kommer en förklaring.
  • Att jämföra med andra ord, eller dela upp ordet om det är sammansatt.
  • Att fråga någon eller slå upp ordet/uttrycket.

Relaterade inlägg: