Vad händer om man inte ger D-vitamin?

Innehållsförteckning

Vad händer om man inte ger D-vitamin?

Vad händer om man inte ger D-vitamin?

Varför är D-vitamin så viktigt? – Det behövs för att kalcium ska kunna lagras in i skelettet och tänderna så att de blir starka, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket. Brist kan leda till mjukt och missformat skelett, det vi kallar rakit, eller ”engelska sjukan”.

Varför ge D-droppar?

D-vitamindroppar är framför allt ett vanligt sätt att försäkra sig om att små barn får i sig tillräckliga mängder av vitaminet. Vissa droppar med D-vitamin är läkemedelsklassade eftersom de används som förebyggande läkemedel och inte som kosttillskott.

Måste man ge D-vitamin?

Barns behov av D-vitamin varierar beroende på hudfärg och hur mycket tid de tillbringar i solen, men enligt Livsmedelsverkets rekommendationer bör barn i alla åldrar få i sig minst 10 mikrogram D-vitamin per dag. Från en veckas ålder till åtminstone två års ålder ges D-vitamin till barn i form av D-droppar.

Vad är D droppar?

Alla barn från en veckas ålder och upp till två år rekommenderas ett tillskott av d-droppar, dvs av vitamin D. Vitaminen ges i vätskeform i en dos om fem droppar per dag. I Sverige rekommenderas alla barn att ta d droppar fram tills barnet fyllt två år.

När ska jag börja med välling?

Gröt och välling är bra mat till frukost och mellanmål till små barn. Servera gärna gröten utan mjölk till en början. Välling kan du börja ge i små smakportioner från sex månader.

Relaterade inlägg: