Hur lång tid tar en Gallblåseoperation?

Innehållsförteckning

Hur lång tid tar en Gallblåseoperation?

Hur lång tid tar en Gallblåseoperation?

Gallgångarna finns kvar som förut. Operationen görs med titthålsteknik. Det vill säga att man gör fyra hål, ca 1,5 cm stora i magen och opererar med hjälp av en videokameraoptik, som förs in i bukhålan genom ett av hålen. Operationen görs i narkos (du sover) och tar vanligtvis 30-60 minuter men ibland längre tid.

Kan gallsten fastna i en gallgång?

  • En gallsten kan också fastna i en gallgång och hindra att gallan kommer ut till tarmen. Det kan göra att du får en sorts gulsot. Vid gulsot får du ett eller flera av följande symtom: Huden och ögonvitorna blir gulaktiga.

Hur går det att leva utan gallblåsa?

  • Det går att leva utan en gallblåsa och de flesta behöver inte följa en speciell diet efter att ha opererat bort gallblåsan. Innan operationen brukar läkare rekommendera att äta en fettsnål kost några veckor innan själva ingreppet men dessa råd behöver du inte nödvändigtvis följa efter operationen.

Hur tar kirurgen bort stenar i gallblåsan?

  • Sedan lossas gallblåsan och dras ut genom ett av hålen i magen. Om stenar upptäcks i gallgången tar kirurgen bort dem också. Efter operationen, som tar ungefär en timme, sys hålen igen och man får ett förband. Ingreppet kan även göras som en öppen operation om titthålstekniken bedöms som olämplig.

Relaterade inlägg: