Måste man vattna betong?

Innehållsförteckning

Måste man vattna betong?

Måste man vattna betong?

Vattna betongplattan ymnigt direkt efter gjutningen På grund av stelningsprocessen så får kan betongplattan få sprickor. Det är därför viktigt att vattna betongplattan ordentligt direkt efter att gjutningen är klar.

Kan man vattna betong för mycket?

Om det avgår för mycket vatten och för snabbt så krymper betongen. Det kan då uppstå plastiska krympsprickor, om betongytan inte skyddas direkt i samband med gjutningen. ... De första timmarna efter gjutning kan betongmassans värme flöda ut och ”drar” då med sig obundet vatten ut ur betongmassan.

Hur länge ska man vattna en betongplatta?

Ett nygjutet betonggolv bör man härda och hålla fuktigt gärna minst en vecka eller mer för att inte få tidiga krympsprickor samt för att få en bra ythållfasthet (slitstyrka, beständighet, med mera).

När ska man vattna efter gjutning?

När betongytan är hård ca 12-20 timmar efter gjutning, skall den hållas vattenmättad i ca 2 veckor. Detta kan ske med hjälp av vattenspridare eller genom tät täckning med plast.

Vilken betong ska jag ha?

Du klarar de flesta arbeten med Finbetong C30/37 eller Grovbetong C30/37. Det är ett färdigblandat torrbruk som du bara tillsätter vatten. I sortimentet finns också specialprodukter som reparationsbruk, undergjutningsprodukter och vinter- betong som gör det möjligt att gjuta i temperaturer ända ned till –10°C.

Hur lång tid tar det för betong att torka?

Vid värme, sol och vind härdar betongen snabbt (30-60 min). De första viktiga timmarna efter gjutningen måste man hålla noggrann kontroll på omgivande temperatur och väderförhållanden. Är omgivningen varmare eller kallare ”störs” betongmassan och risken för plastiska krympsprickor ökar.

Vad är Sloda betong och varför görs det?

Med sloda eller helikopter När gjutningen är avklarad och höjderna är rätt, ska betongen jämnas av. ... All nygjuten betong måste eftervattnas, speciellt om det är varmt eller blåsigt. Det bästa är att direkt efter gjutningen använda en högtrycksspruta inställd så att en vattendimma sprider sig över den nygjutna betongen.

Vilken typ av betong?

Betong är ett av världens äldsta och viktigaste byggmaterial....Gjuta betong – vilket bruk ska jag välja?
Tjocklek mm
Tunna skikt20–100Finbetong
Tjocka skikt50–Grovbetong
Enkla gjutningar Blandningsfri SnabbhärdandeGjuta Enkelt
Expanderande Lättflytande Undergjutning10–100Expanderbetong Fin

Hur lång tid tar det för en platta att torka?

För att torka ut en betongplatta gjuten med vct 0,5 torkar på cirka 45 dagar. Det är beräknat utifrån att torka ner till relativ fuktighet till 90% och en betongplatta med en viss tjocklek (ej 10 cm utan tjockare).

Hur lång tid tar det att göra en platta på mark?

En mindre grävning kan uppskattas mycket grovt till c:a 20 timmar (c:a 2,5 dagar för en enklare grund) och upp till en hel vecka för ett lite mer krävande markarbete. Det skulle ge en kostnad på 13 000 kr upp till över 30 000 kr. Ta dessa siffror som riktmärken och inte fakta.

Relaterade inlägg: