När ska man beskära rosorna?

Innehållsförteckning

När ska man beskära rosorna?

När ska man beskära rosorna?

Rosor beskärs under senvåren när frostrisken är över och björkbladen liknar små musöron. Ha inte för bråttom! Det kan komma rejäla köldknäppar långt fram på vårkanten som ger skador på färska snitt. Använd vassa blad som skär och inte trasar sönder vävnaden.

När ska man klippa rosor på hösten?

När björkarna fått musöron och risken för hård nattfrost mindre beskärs rosor. Använd sekatör och grensax.

När ska man klippa rosor på våren?

Klipp ner rosorna på våren, när björkarna får musöron.

Kan man klippa rosor på vintern?

För bästa resultat beskär rosorna under vintern när plantan befinner sig i vilofasen. Vinterbeskärning ska påbörjas sent på vintern när alla blad fallit av och innan nya knoppar och blad har bildats på rosenplantan.

När beskär man Buskrosor?

Huvudbeskärningen görs under våren, för rabattrosor gäller björkarnas ”musörontid”, för härdiga buskrosor kan man börja tidigare, redan i mars-april om det inte är mycket kallt. Använd en vass sekatör av hög kvalitet. Det är viktigt att rosornas grenar inte tuggas eller rivs sönder.

När klippa rosor Stockholm?

Rätt tidpunkt för beskärning är när 'björkarna har musöron'. I sydligaste Sverige kan man dock beskära tidigare under vårvintern, om risken för frost säkert är förbi. Vänta inte för länge med att beskära! Om bladen har börjar utvecklas ordentligt tar du bort en del av rosens kraft genom att klippa av grenar.

Relaterade inlägg: