Kan inte äta fibrer?

Innehållsförteckning

Kan inte äta fibrer?

Kan inte äta fibrer?

Svar: Många med IBS får problem just av fibrer! De fibrer det är vanligast att reagera på är de olösliga, d v s de som finns i spannmålsprodukter som grovt bröd, pasta, bulgur etc. Lösliga fibrer från frukt, bär och grönsaker brukar ofta gå mycket bättre.

Kan man vänja magen vid fibrer?

Om man äter mycket mer fibrer än man är van vid kan man få ont i magen, problem med gaser och till och med diarré (berör främst småbarn), så det gäller att man äter lagom mycket. Däremot kan magen vänja sig vid allt större mängd fibrer och mängden kan man öka successivt.

Vad innehåller inte fibrer?

När det gäller grönsaker så är följande grönsaker fattiga på fibrer och borde fungera bättre för dig än de fiberrika: olika bladgrönsaker som sallad, spenat och mangold (utan stjälken i mitten), gurka, pumpa, squash, aubergine (eventuellt utan skal) och tomat (även dessa eventuellt utan skal).

Vad innehåller Psylliumfrön?

Psylliumfrön finns både ljusa och mörka och tack vare sin ringa storlek och åtdragande effekt, kallas det ibland för loppfrön. Psylliumfröets skal består till 85 % av fiber, av vattenlöslig och gelbildande karaktär. Denna typ av fiber har flera positiva effekter för oss.

Relaterade inlägg: