Hur länge får man köra med odubbade vinterdäck?

Innehållsförteckning

Hur länge får man köra med odubbade vinterdäck?

Hur länge får man köra med odubbade vinterdäck?

På snö, under riktiga vinterförhållanden kan de dubbfria däcken vara lika bra. Från och med den 1 oktober till och med den 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck, oavsett väglag. Mellan den 1 december och 31 mars måste du ha vinterdäck på, om det är vinterväglag.

När är det farligt att köra med sommardäck?

Farligt med sommardäck när det är kallt – Sommardäck har en hårdare gummiblandning än vinterdäck och när temperaturen är lägre än +5 grader blir gummiblandningen ännu hårdare. Det gör att sommardäck ger betydligt sämre grepp än vinterdäck i kylan.

Vad händer om man kör med olagliga däck?

Om man kör utan tillräckligt mönsterdjup på däcken (3 mm för vinterdäck och 1,6 mm för sommardäck) så är bötesbeloppet 1200 kr. Om man kör med dubbdäck under otillåten tidsperiod (16 april – 30 september så är bötesbeloppet 500 kr.

Kan man få böter om man kör med dubbdäck?

Om du blir stoppad av polisen får du 500 kr i böter för att ha kört med dubbdäck om det råder sommarväglag efter 15 april. Har du dubbfria vinterdäck, så kallade friktionsdäck, är livet lite lättare för ingen kommer att ge dig böter för dem.

Kan man köra med sommardäck?

Att använda sommardäck under vinterförhållanden är farligt och riskerar att skada dina däck. ... Året runt-däck kan vara ett alternativ om det bara fryser på ibland. Vi rekommenderar att man inte använder sommardäck om det finns snö, is eller om det ofta är frysgrader. På vintern ska du ha vinterdäck på din bil.

Relaterade inlägg: