Vad händer om man lurat Försäkringskassan?

Innehållsförteckning

Vad händer om man lurat Försäkringskassan?

Vad händer om man lurat Försäkringskassan?

Om du har fått för mycket pengar från oss kan du bli skyldig att betala tillbaka. Det gäller oavsett om det är vi eller du själv som orsakat den felaktiga utbetalningen. När vi upptäcker en felaktig utbetalning, eller när du själv anmäler det, så utreder vi om du ska betala tillbaka.

Hur anmäler man bedrägeri till försäkringskassan?

Tipsa via vår e-tjänst. Du som vill tipsa kan vara anonym. I e-tjänsten får du svara på frågor utifrån vad du vill tipsa om så att vi får den information vi behöver för att utreda tipset. Du kan också bifoga underlag som styrker dina uppgifter, till exempel utdrag från sociala medier eller ett arbetsgivarintyg.

Har FK rätt att göra hembesök?

Det oanmälda hembesöket genomförs av bl. a. säkerhetsskäl av två medarbetare. Dessutom tillkommer restid som kan variera beroende på hur Försäkringskassan organiserar sitt fuskarbete.

Vad är straffet för bidragsbrott?

Påföljder för bidragsbrott Normalstraffet för bidragsbrott är villkorlig dom och dagsböter. Om brottet bedöms som ringa, dvs. om den felaktigt utbetalade summan är låg eller om det finns andra omständigheter som gör att brottet bedöms som mindre allvarligt, blir straffet i allmänhet enbart böter.

Vilket datum betalas föräldrapenning ut?

Pengarna betalas ut den 26:e varje månad i efterskott. Om den 26:e är en lördag, söndag eller helgdag får du pengarna den närmast följande vardagen.

Hur anmäler man någon för bidragsfusk?

Polisanmälan görs av socialtjänsten. Om du vill göra en anmälan om misstänkt bidragsfusk ska den därför skickas till socialtjänsten i det område där din familjemedlem bor. Du kan anmäla via mail eller telefon eller vanlig post.

Hur kontrollerar Försäkringskassan?

Innan vi betalar ut ersättning tar vi reda på att den som har ansökt om ersättningen har rätt till den. Vi följer även upp vissa beslut för att kontrollera att den som ansökt fortfarande har rätt till ersättning. Vi kontrollerar även ärenden slumpmässigt eller utifrån att vi vet att det finns risk för fel.

Kan Försäkringskassan begära ut kontoutdrag?

I begäran anges att banken ska lämna in kontoutdrag med stöd av 110 kap. 31 och 33 §§ socialförsäkringsbalken (SFB). Det anges också att Försäkringskassan behöver uppgifterna eftersom de är nödvändiga för myndighetens bedömning av rätten till ersättning. Det anges däremot inte vilket ersättningsslag utredningen gäller.

Får Försäkringskassan ljuga?

Den som ansöker om ersättning ska alltid skicka in de uppgifter som behövs för att Försäkringskassan ska kunna fatta beslut, och det är brottsligt att medvetet lämna uppgifter som är fel. Det är också brottsligt att inte anmäla om uppgifterna ändras under den period som man får ersättning.

Relaterade inlägg: