Vad gör man hos en endokrinolog?

Innehållsförteckning

Vad gör man hos en endokrinolog?

Vad gör man hos en endokrinolog?

Endokrinologi är en specialitet som undersöker och behandlar sjukdomar i de hormonproducerande organen. Sjukdomarna kan orsakas av överproduktion av eller brist på hormoner.

Vad gör det endokrina systemet?

Endokrina körtlar är körtlar som producerar och utsöndrar hormoner direkt till blodet. Hormoner är ämnen som styr mycket av det som händer i kroppen som hur vi växer, när vi kommer i puberteten och kroppens balans av vätska och salter.

Hur uppstår endokrina sjukdomar?

Hormonella sjukdomar kan uppstå om något av de endokrina organen inte fungerar som det ska, så det bildas för mycket eller för lite hormon. Dessa sjukdomar ger olika symtom beroende på vilket hormon det gäller. Hormonella sjukdomar kallas inom vården för endokrina sjukdomar.

Vad är en hormonrubbning?

Hormonnivåerna i blodet ändras som en följd av till exempel en infektion, stressfyllda situationer och förändringar i blodets kemiska sammansättning. I vissa fall reglerar ett hormon mängden av ett annat hormon i kroppen.

Vilka sjukdomar hör till endokrina sjukdomar?

Endokrina sjukdomar innefattar sjukdomar i kroppens hormonproducerande körtlar, till exempel könskörtlar, hypofysen och sköldkörteln, metabolism – även kallat ämnesomsättning– samt diabetes.

Vad betyder endokrinologi på svenska?

Endokrinologi är läran om kroppens hormonbildande organ, som hypofysen, sköldkörteln, bisköldkörtlarna, binjurarna samt äggstockarna respektive testiklarna.

Vad menas med negativ återkoppling i det endokrina systemet?

Negativ återkoppling är ett begrepp som används inom reglerteknik, fysiologi som betyder att något styrs genom att inverka negativt på sig själv genom direkt eller indirekt återkoppling. Det vanligaste exemplet är kanske hormoner som inhiberar sin egen sekretion.

Finns det några sjukdomar kopplade till hormonsystemet?

De hormoner som endokrina sjukdomar kan drabba innefattar insulin, tyreoideahormoner, parathormon, kortisol, könshormoner, tillväxthormon, prolaktin, adrenalin, aldosteron, glukagon, somatostatin, melatonin, gonadotropiner och hormonfrisättande hormoner.

Hur vet man om man har hormonell obalans?

Symtomen kan se olika ut, men dåligt humör, sömnproblem och nedstämdhet kan vara några tecken på att allt inte står rätt till. – Vid en hormonell obalans så ändras mensen, man börjar blöda mer eller mindre, eller vid färre tillfällen. Låg nivå av hormonet progesteron gör att du kan ha svårt att sova.

Vad är endokrina sjukdomar?

  • Endokrina sjukdomar, hormonsjukdomar eller systemiska endokrina sjukdomar är en grupp sjukdomar i endokrina systemet, som beror på dysfunktionella hormonkörtlar och ofta visar sig som för höga eller för låga hormonvärden i blodet. Endokrina sjukdomar behandlas av endokrinologer .

Vad är endokrinologi?

  • Exokrina körtlar som svettkörtlar och spottkörtlar utsöndrar istället kemiskt material ut ur kroppen. Inom medicin är det specialområdet endokrinologi som har hand om störningar på det endokrina systemet. Endokrinologi är en gren av internmedicin . Det endokrina systemet regleras genom loopar av negativ återkoppling.

Vad är endokrina systemet?

  • Endokrina systemet är kroppens system för hormonutsöndring. Det består av flera system:

Relaterade inlägg: