Vad händer om man snusar innan operation?

Innehållsförteckning

Vad händer om man snusar innan operation?

Vad händer om man snusar innan operation?

Det man vet är att nikotinet i snus försämrar cirkulatio- nen genom att dra ihop blodkärlen, vilket påverkar sårläkningen i negativ riktning. Ta chansen att sluta snusa några veckor före operation. Det minskar ”stressen” på hjärtat och risken för absti- nensbesvär i samband med operationen blir mindre.

Varför måste man sluta röka innan operation?

Beslutet om rökfri operation är välgrundat. Forskning visar att rökare löper större risk att drabbas av komplikationer jämfört med icke-rökare eller de som slutat röka i god tid innan sin operation. Det handlar om allt från sämre sårläkning, ökad ärrbildning, infektioner i såret till risker vid sövning.

Varför Descutan innan operation?

Syftet med att duscha med bakteriedödande klorhexidintvål (Descutan eller Hibiscrub) inför en operation är att minska antalet bakterier på huden och därmed minska risken för sårinfektion. Vid rätt utförd dusch kvarstår effekten i cirka sju dagar, den tid det oftast tar för operationssåret att läka.

Kan en läkare se om jag röker?

De flesta läkare träffar nästan dagligen patienter med tobaksrelaterade sjukdomar. Med en enkel fråga kan en process börja där patienten på sikt blir fri från sitt tobaksbruk. Inom flertalet specialiteter är tobaksrökning en markör för ökad sjukdomsrisk och orsak till sämre behandlingsresultat.

Relaterade inlägg: