Vad är en skuldsanering?

Innehållsförteckning

Vad är en skuldsanering?

Vad är en skuldsanering?

Vad innebär skuldsanering? En skuldsanering betyder att du över en period på fem år åtar dig att betala av dina skulder, exempelvis lån du tecknat men inte förmår betala. Efter att du har betalat av dina livsnödvändiga omkostnader ska resterande pengar gå till att betala av skulderna.

Varför får man skuldsanering?

För att Kronofogden ska kunna bevilja en skuldsanering krävs det att gäldenären är kvalificerat insolvent. Med det menas att gäldenären är så skuldsatt att hen inte rätteligen kan betala sina skulder och att denna oförmåga med hänsyn till samtliga omständigheter kan antas bestå under överskådlig tid (7 § NSksanL).

Vem betalar skulden vid skuldsanering?

Borgensansvar och gemensamt ansvar för skulder Om du fått skuldsanering och någon gått i borgen för dig, har denna person kvar sitt betalningsansvar. Hen får betala resten av skulden, som du inte kan betala.

Hur lång tid är en skuldsanering?

Skuldsanering och skuldsanering för företagare
SkillnaderSkuldsaneringSkuldsanering för företagare
Hur länge pågår personens skuldsanering?Fem år, men hens betalningsplan kan vara kortareTre år
Betalar personen varje månad?Nej, inte i juni och decemberJa
Kan personen ansöka om att avbryta (upphäva) sin skuldsanering?NejJa

Hur fungerar skuldsanering hos kronofogden?

Du betalar dina skulder enligt en betalningsplan. Om du lever på existensminimum kan du få ett beslut utan betalningsplan – då betalar du inte av något alls på dina skulder. Ett undantag är om du får skuldsanering för företagare, då måste du alltid betala något.

Varför kronofogden?

Vi genomför vårt uppdrag genom att se till att den som har rätt att få betalt får det. Det kan vara myndigheter, kommuner, företag eller privatpersoner som ansöker om vår hjälp med att få betalt. Vi ger även stöd till den som ska betala sina skulder och ser till att betalningar sker på ett rättssäkert sätt.

Vad betyder skuldsanering inledd?

När skuldsaneringen är inledd ska du inte längre betala på dina skulder – orsaken är att du i stället betalar direkt till oss. Om du saknar betalningsförmåga och har en skuldsanering ska du inte betala något alls. Ibland förekommer det att vissa skulder inte ingår i skuldsaneringen.

Kan inte betala skuldsanering?

Om du inte betalar som du ska Får du en påminnelse så bör du betala ikapp så snart du kan. Har du fått en påminnelse trots att du har betalat? Hör i sådana fall av dig till vår kundservice. Om du inte betalar som du ska kan dina borgenärer ansöka om att vi ska avbryta (upphäva) din skuldsanering.

Hur lång tid tar en handräckning?

Betalningsföreläggande och vanlig handräckning Om hen svarar snabbt kan vi fatta ett beslut (utslag) och fastställa skulden efter cirka 30 dagar.

Relaterade inlägg: