Vad händer om man säger upp sig under föräldraledighet?

Innehållsförteckning

Vad händer om man säger upp sig under föräldraledighet?

Vad händer om man säger upp sig under föräldraledighet?

Arbetstagare har rätt till ledighet från sin anställning under vissa specifika förutsättningar som framgår i föräldraledighetslagen (FLL 1 § första stycket). Du är fortfarande anställd under uppsägningstiden och rätten till föräldraledighet gäller som vanligt även om du har sagt upp dig själv.

Kan man få sparken när man är mammaledig?

Det är förbjudet att säga upp någon på grund av att hon är gravid eller på grund av att en person är föräldraledig. Däremot finns det inget förbud i lagen mot att säga upp någon under pågående graviditet eller under en föräldraledighet, men skälet måste vara saklig grund.

Hur många dagar kan man ge till den andra föräldern?

Ni får 195 dagar var på sjukpenningnivå och 45 dagar var på lägstanivå. Ni kan fördela dagarna mellan er genom att föra över dagar till varandra, men 90 dagar på sjukpenningnivå är reserverade och kan inte föras över till den andra föräldern.

Vad är reglerna för föräldraledighet?

  • Regler för föräldraledighet. Som pappa har du rätt att vara föräldraledig i samband med förlossningen och du har enligt reglerna även rätt att vara pappaledig halva tiden. Totalt har föräldrarna rätt att vara lediga 480 dagar, vilket innebär att vardera föräldern har 240 dagar. Dela på Facebook.

Hur många dagar kan man vara ledig när man är föräldraledig?

  • När man är föräldraledig så har man rätt att vara ledig vardera 240 betalda dagar, eller 480 dagar om du är ensam. Du kan dock dryga ut din ledighet genost ta obetalda dagar om man kan klara sig utan ekonomisk ersättning.

Hur kan man maximera din föräldraledighet?

  • Maximera din föräldraledighet. När man är föräldraledig så har man rätt att vara ledig vardera 240 betalda dagar, eller 480 dagar om du är ensam. Du kan dock dryga ut din ledighet genost ta obetalda dagar om man kan klara sig utan ekonomisk ersättning.

Hur länge har föräldrarna rätt att vara föräldralediga?

  • Totalt har föräldrarna rätt att vara lediga 480 dagar, vilket innebär att vardera föräldern har 240 dagar. Du kan vara föräldraledig i totalt 1,5 år från sitt arbete, oavsett hur mycket ersättning du tar ut.

Relaterade inlägg: