Vilka är de estetiska ämnen?

Innehållsförteckning

Vilka är de estetiska ämnen?

Vilka är de estetiska ämnen?

Förutom bild, musik och slöjd ingår även hem- och konsumentkunskap och idrott och hälsa i den grupp av ämnen som traditionellt kallats praktisk-estetiska.

Vad menas med estetiska lärprocesser?

De menar att en estetisk lärprocess är ett lärande där eleven får möjlighet att utforska ämnet genom flera olika sinnen och förmågor och där de får möjlighet att också gestalta sin kunskap genom olika uttryck, inte bara tal och skrift.

Varför har man estetiska ämnen i skolan?

Forskning visar att undervisning i estetiska ämnen även leder till att eleverna lär sig teoretiska ämnen bättre. ... Forskningen visar också att elever mår bra av att utöva kulturella aktiviteter och röra på sig för att bättre träna hjärnan.

Vad betyder praktiska ämnen?

I uttrycket ”estetiskt - praktiska ämnen” innefattar vi: bild, slöjd, musik, hem- och konsumentkunskap, samt idrott och hälsa. I dagens teoretiskt präglade skola känns det viktigt att kunna bemöta ifrågasättanden av de estetiskt - praktiska ämnenas relevans med väl befästa argument.

Vad menas med estetiska uttryckssätt?

Till de estetiska uttrycksformerna räknas musik, bild, formgivning det vill säga trä- och textilslöjd samt gestaltning i form av drama och dans. Dessa ämnen räknas inom skolans värld som de praktiska ämnena, då elever får uttrycka sig genom att skapa.

Vad är estetiska språk?

De estetiska språken som bild, dans, musik, teater och drama kan på många sätt möjliggöra kommuni- kation och lärande för elever som inte har det verbala språket. Wiklund menar att skolan idag mer och mer ser de estetiska lärprocesserna som en naturlig del av skolans kunskaps- syn i skolans vardagsarbete.

Vad är estetiska aktiviteter?

Måla, sjunga och spela teater. Bild, musik, dans och drama beskrivs i läroplanen som olika former för barn att uttrycka sina upplevelser och tankar i. De sköna konsterna kan användas på tusen olika sätt. Ofta talar man om estetiska lärprocesser, om praktisk kunskap och att lära med hela kroppen.

Relaterade inlägg: