Vad betyder ordet bråk?

Innehållsförteckning

Vad betyder ordet bråk?

Vad betyder ordet bråk?

Ett bråk, inom algebran, är en kvantitet dividerat med en annan kvantitet. Om a och b är två tal så ges kvoten k av. ... Talet a benämns täljare och b nämnare.

Varför heter det täljare och nämnare?

Vi har hört från några elever att de fick följande för- klaring: talet ovanför bråkstrecket heter täljaren och talet under strecket heter nämnaren; kom ihåg: T uppe i taket och N nere vid golvet. ... Vad gäller termen för talet under bråkstrecket så är orden inte riktigt självklara på polska och (möjligen) på engelska.

Kan bråk så korsord?

Synonymer till bråk

  • gräl, kiv, oenighet, krakel, bus, gurgel, gruff, kurr, tvist, orolighet, strid, osämja, träta, slagsmål, handgemäng; upplopp, uppror, kalabalik, rabalder, tumult, uppträde; ståhej, oväsen, liv, leverne, buller, stoj, larm, skrän; krångel, besvär. (mat.) ...
  • Användarnas bidrag. konflikt,

Vem uppfann bråk?

Luigi Galvani (1737–1798) var läkare och professor i Bologna och intresserade sig för den gåtfulla elektricitetens roll i kroppen.

Vad är Bråkstreck?

Alla tal skrivna i bråkform är uppbyggda av följande tre delar: ett bråkstreck, en täljare (talet som står ovanför bråkstrecket) och en nämnare (talet som står under bråkstrecket).

Vad använder man bråk till?

Bråk används för att uttrycka andelar av en kvantitet eller mängd. Förr använde vi tal i bråkform i högre utsträckning i vårt vardagsliv än vad vi gör idag. Skolverket lyfter några intressanta exempel: förr mätte och uttryckte man avstånd som fjärdingsvägar (fjärdedelar av en mil).

Vad står täljare för?

Täljaren är det tal som står ovanför bråkstrecket (i exemplet ovan är täljaren 3), medan nämnaren är det tal som står under bråkstrecket (i exemplet ovan är nämnaren 4).

Vad är bråkstreck?

Alla tal skrivna i bråkform är uppbyggda av följande tre delar: ett bråkstreck, en täljare (talet som står ovanför bråkstrecket) och en nämnare (talet som står under bråkstrecket).

Vad betyder att bli tagen?

Tagen betyder ungefär detsamma som medtagen.

Är festprisse korsord?

Synonymer till festprisse

  • (vard.) svirare, rumlare, partajare, hålligångare, swinger, festminglare, festnisse, kalasprisse, suput, vivör, dryckesbroder, frossare, njutningsmänniska, partybrud, ravaillac, rucklare, röjare, slarver, partydjur.
  • Användarnas bidrag. ravaillac.

Relaterade inlägg: