Vad räknas som diskriminering på jobbet?

Innehållsförteckning

Vad räknas som diskriminering på jobbet?

Vad räknas som diskriminering på jobbet?

Vad som är diskriminering eller inte beror på den enskilda situationen. Följande är exempel på sådant som kan vara diskriminering i arbetslivet: En anställd har lägre lön än en kollega med samma eller likvärdigt arbete och det har samband med kön. ... En chef gör ovälkomna sexuella närmanden mot en anställd.

Vad händer vid diskriminering?

Diskriminering är att bli sämre behandlad än andra personer på grund av till exempel sitt kön eller sin hudfärg. Diskriminering är förbjudet enligt lagen. Du kan få hjälp och stöd om du har blivit diskriminerad. Du kan bli orättvist behandlad i många situationer.

Hur blir man diskrimineras?

Diskriminering i juridisk mening är det när en person utsätts för negativ särbehandling utan giltig grund, av skäl som beror på personens kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder.

Vad kan diskriminering leda till?

Diskriminering är att missgynna Den utsatta personen eller gruppen får då sämre förutsättningar, blir kränkt eller utesluts från möjligheter som människor utanför dessa egenskaper har tillgång till. Det kan vara att ha sämre chanser till ett jobb, utbildning eller för att köpa en vara eller tjänst som kund.

Vilka blir diskriminerade?

Diskriminering kan handla om att du blir utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier....Sju diskrimineringsgrunder

  • kön.
  • könsöverskridande identitet eller uttryck.
  • etnisk tillhörighet.
  • religion eller annan trosuppfattning.
  • funktionsnedsättning.
  • sexuell läggning.
  • ålder.

Hur många anmäler diskriminering?

2020 kom det in totalt 3 524 anmälningar, tips och klagomål till DO. Av dessa rörde 676 diskrimineringsgrunden kön. Det är flest kvinnor som anmäler könsdiskriminering, men det förekommer även att män anmäler.

Hur många blir diskriminerade?

Många fall utreds inte Som exempel vände sig under 2015 sammanlagt 663 människor från hela landet till DO och anmälde diskriminering på grund av etniskt tillhörighet – men DO utredde bara 95 fall. Och under samma år anmälde 179 personer till DO på grund av religiös diskriminering.

Vad är bakgrunden till diskriminering?

I lagen finns det sju diskrimineringsgrunder. Dessa är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. En förenklad beskrivning av lagens definition av diskriminering är att någon missgynnas eller kränks.

Vad kan man bli diskriminering?

Diskriminering kan handla om att du blir utsatt för trakasserier eller sexuella trakasserier. Bristande tillgänglighet i affären eller på bussen kan också vara diskriminering. Det kan också innebära att du blir orättvist behandlad på jobbet, i skolan eller där du handlar.

Relaterade inlägg: