Vad innehåller ett Projektdirektiv?

Innehållsförteckning

Vad innehåller ett Projektdirektiv?

Vad innehåller ett Projektdirektiv?

Vad är ett Projektdirektiv? Projektdirektivet innefattar bland annat redogörelser för vad som behövs för att kunna genomföra projektet, överenskommelser kring leverans, identifikation av vilken teknik som behövs samt definitioner av arbetarnas roller och ansvar.

Vem tar fram Projektdirektiv?

Alla projektmodeller och projektprocesser säger detsamma: det är projektägaren/sponsorn/styrgruppen (nedan bara kallad styrgruppen för enkelhets skull) som ansvarar för projektdirektivet – inte projektledaren.

Är projektägare och kund samma sak?

Projektbeställare eller -ägare? Projektägaren och projektbeställaren kan vara samma person. Projektägaren är den som ansvarar för finansieringen av projekt – projektbeställaren den som ansvarar för att det uppfyller sitt syfte. Här kan du läsa mer om projektorganisationen och roller i projekt.

Varför Projektdirektiv?

Projektdirektivet används för att rama in beställningen och klargöra förväntningarna mellan beställare och genomförare. När projektdirektivet är beslutat blir nästa steg att ta fram en projektplan, besluta om projektgrupp, och övriga delar som inte kunde beslutas redan i projektdirektivet.

Vilka krav bör man ställa på en beställare uppdragsgivare i ett projekt?

  • ska fastställa projektplan och kommunikationsplanen.
  • kan och bör medverka i riskanalyser.
  • är en resurs för uppdragsgivaren och projektledaren i beslutprocessen, garanterar att projektet följer plan och tidsramar likväl kvaliteten.
  • vidtar åtgärder för att stödja projektet, eventuellt via nya beslut.

Relaterade inlägg: