Vad står SBA för och vad innebär det?

Innehållsförteckning

Vad står SBA för och vad innebär det?

Vad står SBA för och vad innebär det?

Alla ska arbeta systematiskt med sitt brandskydd. ... Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) gäller alla organisationer, oberoende av storlek och verksamhet. Ledningen har det yttersta ansvaret, men säkerhetsansvarig, brandskyddsansvarig, skyddsombud och övrig personal är viktiga medarbetare i sammanhanget.

Vad ska en SBA pärm innehålla?

Byggnads-/verksamhets-/ brandskyddsbeskrivning samt riskbild För att utomstående och anställda enkelt ska kunna sätta sig in hur riskbilden och brandskyddet ser ut bör det finnas en generell beskrivning av byggnaden, verksamheten och dess risker samt de brandtekniska skyddsåtgärderna.

Vad är syftet med SBA?

Syfte med SBA Syftet med det systematiska brandskyddsarbetet är att skapa kontroll så att bränder inte inträffar. Om de inträffar så ska verksamheten veta hur de ska agera för att minimera skadorna.

Vad ingår i det systematiska brandskyddsarbetet?

Systematiskt brandskyddsarbete innebär att din organisation planerar, utbildar, dokumenterar, kontrollerar och följer upp brandskyddsarbetet i en byggnad eller verksamhet. En viktig del är att klargöra mellan fastighetsägare, nyttjanderättshavare och entreprenörer vem som ansvarar för vad.

Vad är en Brandskyddspolicy?

Brandskyddspolicy. Brandskyddspolicyn är grunden för det systematiska brandskyddsarbetet. Den tydliggör ledningens viljeinriktning med brandskyddsarbetet och gäller i hela verksamheten. Det är ledningen som upprättar och beslutar om en policy och säkerställer att den kommuniceras till alla i organisationen.

Vad krävs för att vara Brandskyddsansvarig?

Brandsäker kunskap. Alla verksamheter är enligt lag skyldiga att ha en brandskyddsansvarig. En brandskyddsansvarig-utbildning ger dig kunskapen du behöver för att ansvara för regelbunda kontroller av verksamhetens brandskydd och kontinuerliga brandskyddsutbildningar.

Varför är viktigt systematiskt brandskyddsarbete?

Enligt Lag (2003:778) om Skydd mot olyckor har fastighetsägaren och den som har verksamhet i byggnaden eller annan anläggning det fulla ansvaret för brandskyddet. ... Genom att systematiskt arbeta med brandskyddet skapas medvetenhet och förståelse för risker i hela organisationen.

Hur fungerar SBA i företagen?

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) innebär att en verksamhet på ett strukturerat sätt planerar, utbildar, övar, dokumenterar, kontrollerar, åtgärdar och följer upp brandskyddsarbetet i sin organisation. Arbetet kan läggas upp på många olika sätt, mycket beroende på verksamhetens art.

Relaterade inlägg: