Vad socialtjänstlagen?

Innehållsförteckning

Vad socialtjänstlagen?

Vad socialtjänstlagen?

I Socialtjänstlagen står att den som inte har möjlighet att försörja sig själv har rätt till bistånd av socialnämnden. Biståndet kallas försörjningsstöd. Försörjningsstödet ska ge den enskilde en skälig levnadsnivå. Det ska dessutom stärka hans eller hennes möjligheter att leva ett självständigt liv.

Är socialnämnden och socialtjänsten samma sak?

Socialtjänsten eller socialförvaltningen är i Sverige namnet på den kommunala förvaltning som lyder under varje kommuns socialnämnd eller annan nämnd som svarar för det praktiska och politiska arbete som regleras av socialtjänstlagen. ... Socialtjänsten arbetar enligt den socialtjänstlag som infördes 2001 (2001:453).

Hur kom socialtjänstlagen till?

Socialtjänstlagen handlar om dina rättigheter till socialbidrag, vård och omsorg. Den innehåller regler för hur samhället ska hjälpa alla som behöver hjälp och inte kan få hjälp av någon annan. Lagen kom 1982. Den bygger på frivillighet och självbestämmande.

Vad är socialtjänst eller socialförvaltningen?

  • Socialtjänsten eller socialförvaltningen är i Sverige namnet på den kommunala förvaltning som lyder under varje kommuns socialnämnd eller annan nämnd som svarar för det praktiska och politiska arbete som regleras av socialtjänstlagen. Det exakta namnet på nämnd och förvaltning kan skifta från kommun till kommun.

Vad handlar socialtjänstlagen om?

  • Socialtjänstlagen handlar om dina rättighetertill socialbidrag, vårdoch omsorg. behöver hjälp och inte kan få hjälp av någon annan.

Vem har ansvaret för kommunens socialtjänst?

  • Kommunen har det yttersta ansvaret för att enskilda får det stöd och den hjälp som de behöver (2 kap. 1 § SoL), som omsorg, vård och service, upplysningar, råd, ekonomisk hjälp och annat bistånd (3 kap. 1 § SoL). Socialnämnden är politiskt tillsatt och ansvarar för kommunens socialtjänst.

Hur ska socialnämnden arbeta förebyggande?

  • Socialnämnden ska arbeta förebyggande Förebyggande arbete har en central betydelse i socialnämndens arbete för att se till att barn och deras familjer vid behov får tillgång till stöd och skydd. Socialnämnden ska bedriva uppsökande verksamhet och annat förebyggande arbete för att förhindra att barn och unga far illa.

Relaterade inlägg: