Vad ska pålägg täcka?

Innehållsförteckning

Vad ska pålägg täcka?

Vad ska pålägg täcka?

Pålägg är ett begrepp som oftast används i samband med prissättning i tillverkande företag. Med pålägg menas det pålägg i kronor som läggs ovanpå ett råvaru-, tillverknings- eller inköpspris för att erhålla försäljningspriset exklusive moms. Ett företags pålägg ska täcka deras fasta kostnader och förväntade vinst.

Vad är skillnaden på marginal och pålägg?

Man kan alltså säga att pålägget är uträkning för att hitta lämplig prisnivå för att nå önskad vinst medan marginalen visar på vad den verkliga vinsten blev. Företag som säljer varor brottas alltid med att hitta en prisnivå som ger dem goda marginaler samtidigt som man kan bibehålla försäljning.

Hur gör man pålägg?

Pålägget beräknas genom att företaget summerar alla budgeterade indirekta kostnader (rörelsekostnader) och det man vill ha i vinst. Den summan divideras sedan med varukostnaden och görs om till procent för att det ska bli lätt att räkna pålägg på enskilda varor.

Hur mycket pålägg på en vara?

Pålägg är det belopp i kronor, som man lägger ovanpå den ingående varukostnaden för att få försäljningspriset. Vill man räkna ut hur stort pålägget är i procent, måste man dividera med ingående varukostnaden.

Vilket pålägg motsvarar marginalerna?

Pålägg beräknas alltid som en procentsats på självkostnaden och marginal beräknas alltid som en procentsats av försäljningspriset. Om man gör ett pålägg om 25% på självkostnaden så motsvarar det en marginal om 20% av försäljningspriset.

Hur räknar man ut marginalen på en vara?

Marginal finns i två former,

  1. Marginal i kronor. = pålägg i kronor = bruttovinst i kronor. Det antal kronor som tillfaller handlaren.
  2. Marginal i procent. Beräknas alltid som en procentsats av försäljningspriset och erhålls genom att marginalen i kronor divideras med försäljningspriset. Marginalprocent.

Relaterade inlägg: