Hur många månar finns det i vårt solsystem?
Hur många månar finns det i vårt solsystem?
I vårt eget solsystem känner vi i nuläget till 205 månar runt sex av de åtta planeterna: Jorden – månen. Mars – Phobos och Deimos. Jupiter – Ganymedes (som är solsystemets största måne), Io, Europa, Callisto och 76 andra kända månar.
Hur fungerar vårt solsystem?
Solsystemet innehåller allt som kretsar runt solen – planeterna med sina månar och ringar, asteroiderna, kometerna, och massor av sten och planetdelar som orsakats av kollisioner i rymden. Allting skapar tillsammans vår egen lilla del av rymden – vårt solsystem.
Hur många Dvärgplaneter har vi i vårt solsystem?
IAU erkänner för närvarande fem dvärgplaneter: Ceres, Pluto, Haumea, Makemake och Eris. Emellertid har endast Pluto och Ceres observerats tillräckligt noggrant för att påvisa att de stämmer in på definitionen.
Vilka planeter finns i vårt solsystem?
- Det finns åtta planeter i vårt solsystem: Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Planeterna kretsar runt solen som är den stjärna som ligger närmast oss.
Har solsystemet åtta kända planeter?
- Genom denna definition har solsystemet åtta kända planeter: Merkurius, Venus, jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Pluto når inte upp till denna definition då den inte har rensat det omgivande Kuiperbältet från andra mindre himlakroppar.
Vad är heliosfären i solsystemet?
- I solsystemet finns det grupper av mindre kroppar såsom kometer, centaurer och damokloider, interplanetärt stoft som färdas mellan dessa områden, medan solvinden, ett flöde av plasma från solen, skapar en bubbla i det interplanetära mediet som kallas heliosfären.