Vilka delar måste enligt aktiebolagslagen en årsredovisning innehålla?

Innehållsförteckning

Vilka delar måste enligt aktiebolagslagen en årsredovisning innehålla?

Vilka delar måste enligt aktiebolagslagen en årsredovisning innehålla?

En årsredovisning ska innehålla en balansräkning, en resultaträkning, noter och en förvaltningsberättelse. Balansräkningen visar företagets ekonomiska ställning, tillgångar, eget kapital och skulder vid en viss tidpunkt, ofta den sista dagen på räkenskapsåret.

Vad är Årkl?

ÅRKL innebär en implementering av EU:s direktiv om årsbokslut och sammanställd redovisning för banker och andra finansiella institut (86/635/EG), bankredovisningsdirektivet.

Vad säger årsredovisningslagen?

Årsredovisningslagen säger att årsredovisningar ska vara uppställda efter ett visst format för att bli lättlästa och överblickbara. De ska även ge en rättvisande bild av företagets resultat i en balansräkning, resultaträkning, tilläggsupplysningar eller noter och en förvaltningsberättelse.

Hur ska årsredovisningen upprättas och offentliggöras?

Årsredovisningen ska upprättas på ett överskådligt sätt och i enlighet med god redovisningssed (2 kap. 2 § ÅRL). Vidare ska balansräkningen, resultaträkningen och noterna upprättas som en helhet och ge en rättvisande bild av företagets ställning och resultat (2 kap. ... 4 § ÅRL).

Vilka är de obligatoriska delarna i ett årsbokslut?

  • Fastställelseintyg.
  • Förvaltningsberättelse.
  • Resultaträkning.
  • Balansräkning.
  • Noter.
  • Revisionsberättelse.
  • Hållbarhetsrapport.
  • Koncernredovisning.

Vilka företagsformer omfattas av årsredovisningslagen?

De företagsformer som omfattas av årsredovisningslagen är aktiebolag, ekonomiska föreningar, handelsbolag med minst en juridisk delägare, samt bokföringsskyldiga stiftelser.

Vilka ska Hållbarhetsredovisa?

Lagen om hållbarhetsredovisning Lagen är baserad på EU-direktiv och innebär att hållbarhetsredovisning är obligatorisk för stora företag i Sverige. Den innefattar företag med fler än 250 anställda, en balansomslutning på mer än 175 miljoner kronor eller en nettoomsättning på över 350 miljoner.

Relaterade inlägg: