Vad kännetecknar akut sår?

Innehållsförteckning

Vad kännetecknar akut sår?

Vad kännetecknar akut sår?

Informera patienten om att det är viktigt att uppmärksamma tecken på infektion, till exempel rodnad runt eller svullnad av sårområdet, smärta, värmeökning och feber. Det är viktigt att patienten vet vart han/hon ska vända sig för omedelbar kontakt vid sådana symtom.

Vad är ett sår?

Sår (äldre blessyr), skada på hud eller slemhinna,kan uppstå både av yttre påverkan t. ex. vid en olycka eller av inre påverkan vid vissa sjukdomar. Sår från yttre påverkan kan blöda och värka.

Vad är nekros sår?

Svarta nekrotiskt sår (icke-ischemic) Nekrotisk vävnad eller sårskorpa består av en ansamling av döda celler, vävnader och cellrester. Borttagning av sårskorpan genom lämpliga debrideringstekniker (kirurgiska eller medicinska) är en förutsättning för sårläkningsprocessen att starta.

Vad räknas som öppet sår?

Sår som är längre än någon centimeter och skärsår som glipar. Bitsår från djur. Sticksår som är djupare än en centimeter. Svårare krossår som gör mycket ont, är stora eller svullna.

Vilket förband till vilket sår?

Hydrokolloidala förband är tättslutande och skapar en fuktighetsbevarande sårmiljö vilket underlättar upplösning av fibrinbeläggningar och nekroser. Förbandet passar till trycksår, fibrinbelagda eller nekrotiska sår, bensår och lätt vätskande sår.

Relaterade inlägg: