Vad betyder Varixblödning?

Innehållsförteckning

Vad betyder Varixblödning?

Vad betyder Varixblödning?

Mortalitet. Mortaliteten vid en varixblödning är ca 20 %. Dödsfallen sker vanligen på grund av efterföljande leversvikt, eller infektioner och inte på blödningen i sig, som kan vara långsam. En varixblödning behöver alltså inte nödvändigtvis handla om en akut livshotande störtblödning.

Vad är portal hypertensiv Gastropati?

Portal hypertensiv gastropati (PHG) beror på att det höga portatrycket dilaterar intramukosala kärl i ventrikeln. Slemhinnan i corpus får då ett mosaikmönster ("ormskinn"), med eller utan petekier. I antrum ses rodnade områden, ofta med lindrig blödning.

Vilka komplikationer kan uppstå vid levercirros?

Ascites, hepatisk encefalopati, varicerblödning, ikterus eller bakteriell infektion innebär ofta inga eller lindriga kliniska symtom. Trötthet, klåda, blödningsbenägenhet och avmagring förekommer. Ofta ses ökad infektionskänslighet med recidiverande bakteriella infektioner (UVI, pneumoni).

Vad är cirrhosis?

Levercirros innebär att levern är skadad och att den inte längre fungerar som den ska. Ofta beror det på att man har druckit mycket alkohol i flera år, men det kan också ha andra orsaker. Behandlingen beror på vad som har orsakat sjukdomen.

Vad orsakar Esofagusvaricer?

Esofagusvaricer är åderbråck (varicer) som uppkommit i matstrupen (esofagus). De uppkommer vanligen till följd av en leversjukdom, till exempel skrumplever. Åderbråcken ger inga symtom, men om kärlen spricker kan det uppstå en blödning. Det är ett allvarligt tillstånd som kräver akut vård på sjukhus.

Vad är Esophagusvaricer?

Esofagusvaricer är dilaterade submukösa vener som utvecklas hos patienter med portal hypertension och som kan resultera i allvarliga blödningar från övre delen av mag-tarmkanalen.

Kan man dö av levercirros?

När man har skrumplever så är levern skadad och den friska levervävnaden har börjat ersättas av ärrvävnad. Levern får svårare att rena kroppen från gifter. När levern inte klarar av att rena kroppen blir sjukdomen livshotande.

Vad är Hepatorenalt syndrom?

Levercirros är initialt asymtomatisk men kan senare leda till ascites, blödningar, encefalopati, och ikterus. Symtomen kan förvärras av njursvikt.

Relaterade inlägg: